Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Mida arvavad start-up'idest eksperdid?

    Äripäev palus kaheksal start-up`ide eksperdil hinnata Eesti idufirmasid või käivitusfirmasid. Enim hääli sai internetipõhine arvestussüsteem Erply.

    ErplyErply pakub internetipõhiseid laoarvestus-, kassamüügi- ning müügi- ja kliendihaldamise programme.Erply Limited - Inglismaal registreeritud ettevõtte, omanikud eestlased. Põhiomanik on Kristjan Hiiemaale kuuluv investeerimisfirma BIT Capital, omanike ringi kuuluvad veel ka tarkvara insenerid Kristjan Randma ja Martti Paju. Omanikud ja juhid on endised Majandustarkvara OÜ omanikud.Erplyle Londoni ja USA nimekatelt riskikapitalistidelt mullu 24 miljoni kroonise investeeringu.
    Kommentaarid Erply-leInternetiärimees Jüri Kaljundi: väga tugevalt USA ja maailma turule tungiv firma. Tugev investorite ja klientide heakskiit.Arengufondi tegevjuhi Ott Pärna: arendab ja müüb ressursiplaneerimise tarkvara väikeettevõtetele üle maailma.Now! Innovations juht Üllar Jaaksoo: edukas seetõttu, et nende pakutav teenus on igapäevaselt vajalik ning see on ka tunnustust pälvinud. Tegemist suure valdkonnaga, kus on veebipõhised inkasso kui ka muud lao- ja müügisüsteemid ettevõtetele.Eesti Startupi Juhtide Klubi president Kristi Hakkaja: välismaalt tuua 2 mln dollariline riskikapitaliinvesteering ei ole Eesti mõistes väike tegu. Pluss neil on tänaseks juba Ameerika turul suur käive ja suur kliendibaas. Seda ei juhtu väga tihti, et start-up ettevõte on positiivse rahavooga juba enne kui ta raha tõstab.Cherry.ee osanik Andres Susi: üks, kes on suutnud tõsta väga nimekatelt äriinglitelt raha. Nad avasid Ameerikas kontori ja tundub, et kõik asjad liiguvad ilusasti.Riskikapitalist Allan Martinson: on olemas käive, toode, tiim.Garage48 üks loojatest Martin Villig: firma on kindlas nišis tegutsev. Toode on lihtne ja soodne, meeskond tugev ja firmat toetavad tuntud investorid.
    GrabCadGrabCad on internetikeskkond, kus CAD-programmidega töötavad insenerid saavad loodut omavahel jagada. GrabCAD on inseneride pildipank, suhtlus- ja müügikeskkond.Hardi Meybaum, tegevjuht ja asutaja, Indrek Narusk, tehnoloogiajuht ja asutajaGrabCAD sai Arengufondilt 4 miljonit krooni. Sel nädalal tuli uudis, firma on teel TechStari konkursi võidule Bostonis.Inseneride omavaheline CAD tootemudelite jagamine on vaid väike osa GrabCAD’ist. Palju suurem ja olulisem pool on inseneriteenuste vahenduskeskkond, n.ö. "turuplats", mis ühendab inseneriteenust vajavaid ettevõtteid ning elukutselisi insenere terves maailmas. Firmadele, näiteks tootmis- ja tootearendusettevõtetele, aga ka hobiehitajatele, annab GrabCAD paari hiireklikiga juurdepääsu tuhandetele inseneridele, kellega vajadusel oma inseneride osakonda kümnekordistada. 
    Kommentaarid CrabCadileAndres Susi: tõstis hiljuti raha Balti inglitelt (jõukam ettevõtja, kes otsib rahale kasulikku väljundit – toim) ja Arengufondilt. Nemad on kindlasti üks kõige kuumem Eestis.Jüri Kaljundi: on praegu USA's laineid löömas.Ott Pärna: firma on maineka rahvusvahelise start-up võistluse Seedcamp 2011 võitja, kes pakub CAD-inseneridele üle maailma jooniste-panka ja tehingukeskkonda.Üllar Jaaksoo: CrabCadil on väga huvitav turg ja seal on selgelt globaalne vajadus.Kristi Hakkaja: on ennast kõvasti USA turul pingutanud. 
    ZeroturnaroundWebmediast välja kasvanud tarkvarafirma ZeroTurnaround. Ettevõtte peamiseks tooteks on Java tarkvaraarendajaile suunatud arendusvahend JRebel, mis kiirendab programmeerijate tööd. ZeroTurnaround on 2007. aastal alguses Jevgeni Kabanovi, Toomas Römeri ja ASi Webmedia poolt loodud ettevõtmine, mis eraldiseisva isikuna registreeriti 2009. aasta kolmandas kvartalis.
    Kommentaarid ZeroturnaroundileJüri Kaljundi: kasumlik ja väga jõuliselt laienev oma ala spetsiifiline firma.Allan Martinson: huvitav nišitoode ja korralik käive. Vahtu pole palju ajanud, aga toimib.Martin Villig: Webmedia spin-off on klientideks saanud väga palju maailma tuntud ettevõtteid. Hea meeskond, innovaatiline toode, kasvav käive ja kasumlikkus. Loodan, et nende järgmine toode LiveRebel kujuneb esimese tootega võrreldes sama edukaks.
    Fits.meFits.me kaubamärki opereerib Maasi Milano OÜ. Mullu investeeris Arengufond koos kaasinvestoritega robotmannekeeni edasi arendamiseks 20 miljonit krooni.Kaasosanikest on suurim Webmedia, uus investor on ka mööblitööstus Bellus, peale selle on Massi Milianol 5-6 väiksemat investorit.Massi Milano tegevjuht Heikki Haldre ja arendusjuht Paul Pällin
    Kommentaarid Fits.me-leAndres Susi: Fits.me’ga on juba vanem lugu, aga nad on täpselt sama moodi erinevaid üritusi ära võitnud ja ka raha tõstnud ning neil on Londoni kontor ja nad tegutsevad peamiselt seal – sealt võib asja tulla.Ott Pärna: Fits.me on läbimurdja online rõivakaubanduses, suurendades kaupmeeste müüki ja parandades ostetavaga rahuolu ning vähendab tagastusi. Ettevõte arendab ja müüb robootikal põhinevat virtuaalset proovikabiini interneti rõivapoodidele üle maailma.
    FortumoFirma tegeleb internetipõhise mobiiliteenuste platvormi pakkumisega ning selle arenduse ja haldusega. Fortumo emafirma Mobi asutati 2000. aastal viie Tartu Ülikooli tudengi poolt. 2001 liitus Mobiga toonane peaministri nõunik ja paljude innovatiivsete IT-projektide algataja Linnar Viik. Fortumo juht Martin Koppel, Rain Rannu asutaja ja üks omanikest
    Kommentaarid FortumoleJüri Kaljundi: täna 50+ riigis toimetav Fortumo oma ala maailmas tunnustatud tegija.Martin Villig: Fortumo tegutseb väga konkurentsitihedal turul, kus proovib leida oma niši ja kliendibaasi. Meeskond on suutnud firmat edukalt kasvatada nii teenuste kui käibe osas. Loodetavasti jõuavad nad kolme parima hulka oma sektoris.
    Now!InnovationsMobiilsete makseplatvormide arendajaArengufondilt rahasüsti saanud tarkvaraarendusfirmat Now! Innovations, Veebruaris investeerisid Eesti Arengufond ja kaasinvestor Bellus ettevõttesse kokku 1,5 miljonit eurot.Firma, mis kuulub mobiilparkimise valdkonnas maailma viie juhtiva ettevõte hulka, keskendubki lähitulevikus USAs turuliidri positsiooni saavutamisele.Üllar Jaaksoo vastutab Now! Innovationsi strateegilise juhtimise, finantsjuhtimise ja äriarendusjuhtimise eest, Platvormi peaarhitekti Johann Bachmann
    Kommentaarid Now!InnovationileOtt Pärna: firma esmaseks sihtturuks on USA ja võita terve maailm, kuna eestlase jaoks nii tavaline mobiilmaksmine, näiteks parkimise eest, on mujal alles lapsekingades.
    Ühe hääle start-upidÜhel korral nimetati ekspertide poolt ära veel mitmeid firmasid, kellest laiem avalikkus ilmselt suurt midagi ei tea.Defendec, NATO idapiiri valvava “targa sensorvõrgu” arendaja tehnoloogia on kasutatav ka näiteks gaasi- ja naftatrasside turvamisel,“ rääkis Pärna. Ta lisas, et märkimist vääriv firma on ka GoliathWind. „Maailma vägevatega konkureeriv oluliselt töökindlam ja hinnasõbralikum uue generatsiooni tuulegeneraator, mille väikevenda võib tulevikus ka eramajas elav pere endale lubada,“ sõnas ta.  „Estelon on suurepärase disainiga ja kvaliteediga tipp-kõlarite arendaja, mille rahvusvaheline edu tõestab, et ka Eestist võib maailma tippliiga tooteid kasvõi ühe mehe pühendumisel välja kasvada. Hetkel on käsil tegevuse laiendamine Eesti äriinglite toel,“ rääkis Pärna.Martinson tõi välja, et Fromdistance on samuti huvitav toode, käive ja kliendid ning turul on tuntus olemas. „Firma on end pildist väljas hoidnud, aga teeb tublit tööd. Cherry Media liigub kursil, et lähiaastatel saada käibelt üheks suurimaks netifirmaks Baltikumis, mis oleks võrreldav senise liidri – Delfi omaga,“ märkis riskikapitalist. Martinson tõi välja ka start-up’i Flirtic – uue põlvkonna dating service. „Üsna kiiresti ja vaikselt on tõusnud Eesti online dating turu üheks liidriks, nüüd avamas palju suuremaid turge,“ ütles ta.Martinson lisas veel firmad Taxipal, Utopia, Posterbee. „Kõik on teinud korralikku meediakära tehnoloogiameedias ja kõigil on head tiimid, kuid neil tuleb veel äriliselt end tõestada.“Ühe häälega firma on ka Kfpsalsa, mida nimetas Villig. „Eestis vähetuntud, kuid kindlalt oma nišis kiiresti kasvav firma, mis aitab paljude ettevõtete finantsjuhtidel oma valuutariskide maandada. Firma, mida tasub jälgida,“ soovitas ta.  
    HääledErply – 7Grabcad – 5Zeroturnaround – 4Fits.me – 3Fortumo – 3Now! Innovation – 2Defendec – 1GoliathWind – 1Estelon – 1Fromdistance –1Cherry Media – 1Flirtic – 1Kfpsalsa.com – 1
    HääletajadAllan MartinsonWebmedia Priit AlamäeArengufond Ott PärnaTarkvaraarendusfirmat Now! Innovations juht Üllar jaaksooRiskikapitalifirma MTVP partner Andres SusiKristi Hakkaja Eesti Sturtupi Juhtide Klubi presidentJüri Kaljundi, internetiärimees (Talentag, Emply, Garage48)Martin Villig, eraalgatusliku (suhte)võrgustiku Garage48 üks loojatest ja juhatuse liige.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestlane tõusis suure Soome börsifirma ärijuhiks
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.