ERSO juubeldab kontsertmeistri sünnipäeval

Kersti Inno 08. aprill 2011, 00:00

Eesti riiklik sümfooniaorkester tähistab tänase kontserdiga oma kontrabassirühma kontsertmeistri Mati Luki 50. sünnipäeva.

"ERSO peab olema ja küllap ongi õnnelik, et võib uhkustada selliste solistivõimetega bassistiga. Selles mehes peituv musikaalsus, energia ja meisterlikkus ei jäänud ühestki aspektist avanemata," kirjutas Toomas Velmet ajalehes "Sirp" pärast 2002. aasta novembris Mati Luki soleerimisel toimunud Kussevitzki kontrabassikontserdi ettekannet.

Tema tublit tööd ja talenti on märgatud ka mujal. Ta on pälvinud noorte lavajõudude I preemia (1985), Soome sümfooniaorkestrite kuldse teenetemärgi (1992) ja kultuurkapitali aastapreemia kontserttegevuse eest (2002).

Teose pealkiri sai ainest taevalaotusest. ERSOga on Mati Lukk esitanud ja salvestanud Eduard Tubina ja Sergei Kussevitzki kontrabassikontserdid.

Täna tuuakse koos Eesti esiettekandele praeguse aja ühe rahvusvaheliselt tuntuma Soome helilooja Einojuhani Rautavaara kontrabassikontsert "Angel of Dusk". 1955. aastal valis 90aastane Jean Sibelius just Rautavaara endanimelise stipendiumi saajaks. Tänu sellele sai noor helilooja end kaks aastat Ameerika Ühendriikides täiendada.

Teose idee autor ja tellija oli helilooja õpiaja metseen Olga Kussevitzki - juudi päritolu dirigendi, kontrabassimängija, helilooja ja uue muusika toetaja Sergei Kussevitzki kolmas abikaasa.

Rautavaara kohtus Olga Kussevitzkiga New Yorgis taas aastal 1977, kui tema õpingutest oli möödunud kaks aastakümmet.

Rautavaara on öelnud: "Helsingisse tagasi lennates mõtisklesin ma just selle uue väljakutse üle, kui lennukiaknast välja vaadates nägin ma Atlandi horisondi kohal üht silmapaistva kujuga halli pilve. Ja äkki tulid mulle pähe sõnad "Angel of Dusk". Need sõnad jäid mind kummitama ning meenusid mulle justkui mantrana, kui kuulsin järgmisel aastal Olga Kussevitzki surmast."

Teose pühendas helilooja oma metseenile. Töö selle teosega lükkus aga edasi ja jätkus alles paari aasta pärast, kui Yleis-radiolt tuli uus tellimus. Kontrabassikontsert "Angel of Dusk" valmis aastal 1980 ja kannab pühendust Olga Kussevitzkile. Teose esiettekanne toimus 6. mail 1981 Helsingis Olli Kosoneni, Soome Raadio SO ja dirigent Leif Segerstami esituses. Kontserdi kavas on ka Pjotr Tšaikovski Shakespeare'i-aineline avamäng-fantaasia "Romeo ja Julia" (1869), Lepo Sumera "In memoriam" (Heino Elleri mälestuseks; 1972) ja Maurice Raveli teine süit balletist "Daphnis ja Chloe" (1912).

Tänaõhtust kontserti dirigeerib Toomas Vavilov, keda seob ERSOga pikaajaline töö klarnetirühma kontsertmeistrina ning viimasel ajal üha rohkem ka dirigendina.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:13
Otsi:

Ava täpsem otsing