Ravimiamet alustas MSD suhtes uurimist

Kadri Jakobson 11. aprill 2011, 00:00

Ravimiameti ravimite osakonna juhataja asetäitja Ott Laius ütles, et amet alustas reedel Äripäevas avaldatud materjali põhjal MSD (Merck Sharpe&Dohme) suhtes väärteomenetlust ravimiseaduse paragrahvi alusel, mis käsitleb ravimireklaami nõuete ning ravimi väljakirjutamise ja müügi kingitustega mõjutamise keelu rikkumist. Selle teo eest võib juriidilisele isikule määrata rahatrahvi kuni 32 000 euro ehk 500 000 krooni ulatuses.

Ravimitootjate liit polnud reedel veel oma seisukohta kujundanud. Selle juht Riho Tapfer ütles, et liit tutvub ravimifirma MSD korraldatud ürituse täpsete asjaoludega.

"Enne, kui ravimitootjate liit ei ole saanud tutvuda MSD läbiviidud ürituse täpsete asjaoludega, ei saa me ka öelda, kas oli vastuolu seadustega või eetikakoodeksiga. Eetikakoodeksiga seotud rikkumisi menetleb RTLi eetikakomitee ja pärast materjalidega tutvumist kujundatakse seisukoht," ütles Tapfer.

Ta lisas, et ravimifirmad deklareerivad selliseid üritusi reklaamiaruannetes, samuti on kombeks lektorite maksta tasu.

"See, kuidas ravimifirma valib oma üritusele lektoreid, sõltub juba ürituse temaatikast, aga eeskätt ikka sellest, kes mingit valdkonda paremini tunneb. Kõik koolitused, seminarid, konverentsidel osalemised on leitavad firmade reklaamiaruannetest, mis on avalikud," selgitas Tapfer. "Kui kutsutakse lektor, siis tasutakse ka tema ettekande eest."

Lektorid jäid tasust ilma. Äripäevale on kaks MSD üritusel ettekannetega esinenud arsti kinnitanud, et neile ravimifirma selle eest ei tasunud. Ida-Tallinna Keskhaigla naistearst Konstantin Ridnõi Äripäeva küsimustele ei vastanud.

Äripäev saatis MSD üritust ning arstide eetikat puudutavad küsimused arstide liidule eelmise nädala kolmapäeval, kuid vastuseid sealt ei tulnud.

Riigikogu liige Eiki Nestor on veendunud, et arstide enda initsiatiivil tuleks luua sõltumatu koolitusfond, sest praegune süsteem tekitab kahtlusi paljudes inimestes.

"Vajadus arstide koolitamise järele on olemas, kuid vorm, mida praegu kasutatakse, tekitab kahtlusi paljudes inimestes," ütles Nestor. "Mina käisin juba 2001. või 2002. aastal Postimehes välja sarnase idee, et võiks moodustada Eestis ühe fondi, kuhu teeksid sissemakseid näiteks ravimifirmad ja tervishoiu tehnoloogiat tootvad firmad. Selle mõte oleks koolitada arste ja teavitada neid kõigist uutest ravivõimalustest," selgitas Nestor. "Fond võiks olla arstide ja tervishoiuinimeste endi juhtida, nad ise korraldaksid oma koolitusi, aga ravimifirmadel oleks võimalik need samad summad, mida nad praegu arstide üritustele kulutavad ja mis meis kõigis kahtlusi tekitavad, sinna fondi suunata," lisas ta.

Tavaline asjade käik: präänik, reklaam, kontroll. Eesti Patsientide Esindusühingu infojuhi ja nõustaja Anne Veskimeistri sõnul on tavaline, et ravimifirmad annavad arstidele mingisuguse prääniku ja siis seovad nad endaga reklaami ja hilisema kontrolli kaudu.

"Ma ei tea täpselt, mis üritusega oli ravimifirma MSD puhul tegu on, aga meelelahutus ja reklaam on väga tavaline jätk ka konverentsidele. Tavaliselt on tegemist ürituse sponsoriga ehk see on juba üritusse sisse kirjutatud ning see on tavaline ravimifirmade müügitöö," rääkis Veskimeister.

Kapitalistliku ühiskonna märk. Veskimeistri sõnul on arstidele mingi prääniku andmine ja siis reklaami ja kontorolli kaudu enda külge sidumine kapitalistliku ühiskonna märk, mis on muutunud tänu ravimifirmade suurele rahakotile ja heale müügitööle väga levinuks.

"Kõik tervishoiuteenuseid pakkuvad asutused on äriüksused, kelle eesmärk on kasumit teenida," rääkis Veskimeister. "Teisalt aga tekitatakse olukord, kus inimesele pakutaksegi põhiliselt ravimipõhist abi või teenust, mis tegelikult toob aga endaga kaasa kõrvalmõjusid ja teisi tagajärgi." Seega ühest otsast ravib ja teisest otsast võtab tervist ära, sõnas ta.

"Ma ei taha ürituste sisu osas spekuleerima hakata, vaid ootaksin ravimiameti menetluse tulemused ära ja siis saab otsustada, kas peaks selle teema üldisemalt käsile võtma või mitte," lausus sotsiaalminister Hanno Pevkur.

Minister kohtus reede ravimiameti juhataja ja asekantsleriga ning leppis kokku, et ravimiamet alustab väärteomenetlust ning küsib MSD-lt kõik asjassepuutuvad küsimused.

Küsimusele, kas sellised ravimifirmade üritused on vajalikud, vastas minister, et kui uued ravimid turule tulevad, siis tutvustama neid peab.

"Iseasi on muidugi see, et iga ravimifirma saab valida tutvustamise viisi. Küll peab ta lähtuma seaduses toodud alustest, sest nii-öelda ravimi tutvustuse üritus on käsitletav ravimi reklaamina," kinnitas ta.

Kui ravimifirmade seadusetõlgendamine viib selleni, et üritused jätavad eetiliselt kehva maigu, siis tuleb Pevkuri sõnul vaadata, kas peab seadust täpsustama või mitte. Seda siis, kui ravimiamet on oma väärteomenetluse lõpetanud.

"Nii Eestis kui ka väljaspool toimuvate ravimitutvustuste puhul on tegemist eetilise küsimusega. Kui arst tunneb, et üritus on eetiliselt ebakorrektne, võib ta lahkuda," ütles Pevkur.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:51
Otsi:

Ava täpsem otsing