Google kasvatas kulusid, tulemus nigel

Romet Kreek, Anne Oja 17. aprill 2011, 18:40

Google’i aktsia läks neljapäeval järelkauplemisel, kui tavakauplemine oli börsil lõppenud, langusesse. Siis avaldati tulemused.

Ettevõtte ärikulud kasvasid aastaga 54 protsenti, jäädes kaugelt maha käibe 29 protsendisest kasvust. Käibeks kujunes 6,54 miljardilt dollarit. Kui osa kulusid-tulusid jätta arvestamata, tulnuks kasumiks 8,08 dollarit aktsia kohta. Bloombergi küsitletud analüütikud ootasid kasumiks aktsia kohta 8,12 dollarit. Käive oli analüütikute prognoositust parem (ootus 6,32 miljardit dollarit). Google’i esimese kvartali puhaskasum kasvas 18 protsenti, 2,3 miljardile dollarile ehk 6,06 dollarilt aktsia kohta 7,04 dollarile.

Google koges ülemöödunud nädalal ettevõtte juhatuse esimehe vahetust. Eric Schmidti käest võttis juhtohjad üle Larry Page. Tulemused tekitasid vastakaid tundeid.

Ettevõtte finantsdirektor Patrick Pichette ütles, et me kasvatame äri pikaajaliselt. Investorid tahavad kasu ja seda nad ka saavutasid. „Muretsema paneb kartus, et ühes Eric Schmidti taandumisega kaob ka kulude distsipliin,“ kommenteeris Bloombergile Benchmarki analüütik Clayton Moran. „Läbi kriisi näitas ettevõte tugevat finantsdistsipliini.“

Võrreldes detsembri lõpu seisuga on ettevõte esimeses kvartalis kasvatanud tööjõudu 7,9 protsenti, 26 316ni. Sel aastal on ettevõttel kavas oma leivale võtta vähemalt 6000 töötajat.

Ettevõte on surve all konkurentide poolt. Suhtevõrgustikud nagu Facebook püüavad ära reklaamiraha. Tegelikult on suhteliselt uskumatu, et ettevõte müüb nii suures mahus internetireklaami. Muide, Google genereerib käivet ka Eestis Google AdWordsi abil. USA käibe osakaal oli 47 protsenti, ka Suurbritannial on oluline osa reklaamitulust.

Ettevõttel on ka palju tegemist regulaatoritega. USA föderaaltasandi regulaator kaalub ettevõtte laiemat uurimist konkurentsi piiramise tõttu. Texas ja Euroopa Komisjon uurivad, kas Google on kallutanud otsingumootori oma äride kasuks konkurentide veebilehtede arvelt.

Google’i aktsiat vaadates tuleb tõdeda, et tõusu ei ole aastases arvestuses toimunud, pigem väike langus. Minu maitse jaoks on aktsia kallilt hinnatud (P/E 21), ettevõtte turuväärtus 186 miljardit dollarit. Kuid ega seda ei saagi hinnata väärtusinvestori parameetrite alusel, tegu on ju kasvuettevõtte aktsiaga. Samal alal tegutsev Hiina otsingumootori Baidu aktsia, mis on ka USA börsil noteeritud, on tõeline püss olles aastaga tõusnud 127 protsenti. See aktsia on veel kallimalt noteeritud – aktsia hinna-kasumi suhe oli 95. Omakapitali tootluselt on Google Hiina ettevõttest oluliselt efektiivsem. Google supleb rahas. Ettevõtte bilansis on 35 miljardit dollarit raha ehk üle 60 protsendi varadest on rahas. Võõrkapitali kasutatakse vähe. Omakapitali osakaal kohustustes oli ligi 80 protsenti.

Analüütikud suhtuvad Google aktsiasse positiivselt. 1,0-5,0 skaalal, kus 1,0 on tugev ostusoovitus ja 5,0 tugev müügisoovitus, on ettevõte saanud 1,7. Analüütikute poolt antud aktsia mediaanhinnasiht oli finance.yahoo.com andmetel 750 dollarit. Aktsia ise maksis tulemuste avaldamise eelselt 578,51 dollarit.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. April 2011, 15:31
Otsi:

Ava täpsem otsing