Kuubal uus majandusprogramm

Katri Soe-Surén 19. aprill 2011, 11:11

Kuuba kommunistliku partei VI Kongress kinnitas president Ra?l Castro poolt esitatud reformiettepanekud, vahendab Handelsblatt. Ühtlasi teatas oma tagasi astumisest Kommunistliku Partei eesotsast riigi eksjuht Fidel Castro.

Fidel Castro teatas oma tagasiastumisest portaali Cubadebate.cu kaudu, mille kohaselt andis ühtlasi teada, et loobub ka partei keskkomitee liikmestaatusest. Aastal 2008 oli Fidel tervislikel põhjustel loobunud ka riigijuhtimisest oma venne Ra?li kasuks.

Kõik kommunistliku partei 1000 delegaati olid täna lõppeval kongressil ühehäälselt Kuuba sotsialistliku mudeli „aktualiseerimise“ poolt. Reformid kujutavad endast suuremat liikumist eramajanduse suunas. Plaanis on ligi 300 meedet, mis peaksid Kuuba majanduskriisist välja tooma.

Mitteproduktiivsest riigiaparaadist on plaanis koondada 1,8 miljonit ametnikku. Alates läinud aasta oktoobrist tohivad kuubalased asutada ka väikettevõtteid. Plaanis on muutused maksupoliitikas, tööstuse, energeetika ja turismi arendamises.

Muuhulgas on kavas soodustada noorte liikumist juhtpositsioonidele.
Kuuba opositsioon jäi reformide osas reserveerituks. Kuuba rahva jaoks tähendavad need veel vähemalt kümmet aastat puhast ja karmi Castro ajastut, mis saadab riigi veelgi suuremasse vaesusesse, ütles Kuuba inimõigustekomisjoni esimees Elizardo S?nchez uudisteagentuurile dpa.

Valitsuskriitiline ökonomist Oscar Espinoza näeb riigiametnike koondamises positiivset muutust, aga see tuleb liiga hilja. Samuti viitas ta poliitiliste reformide puudumisele ning nõudis, et kommunistlik partei lõpetaks oma domineerimise Kuuba poliitikas.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. April 2011, 13:14
Otsi:

Ava täpsem otsing