Kes pakivad 1. mail kohvrid?

Katri Soe-Surén 21. aprill 2011, 00:00

Saksa firmades tehtud küsitlused on näidanud, et rohkem kui pooled plaanivad sel aastal töötajate arvu suurendada. Saksa Tööstus-Kaubanduskoja andmetel luuakse sel aastal Saksa majanduses juurde 300 000 uut töökohta. Ainuüksi Lufthansa plaanib palgata 4000 uut töötajat. Eriline puudus on inseneridest ja IT-spetsialistidest.

Kui palju Saksamaal töö eest palka makstakse, on osaliselt paika pandud eri ametite kohta käivate nn tariifilepingutega. Palganumber sõltub asukohast, s.o liidumaast, töötatud ajast ja muidugi kvalifikatsioonist.

Portaal karriere.de on ära toonud Saksamaa spetsialistide palgatabelid vastavalt haridusele ja töötatud ajale. Arvestades, et tegemist on eriharidusega töötajatega, kellel staaži vähemalt viis aastat, teenivad kõige paremini eriarstid, järgnevad konsultandid ja lennukipiloodid.

Alumist kümnendikku palgatabelis juhivad seevastu rätsepad (1450 eurot), juuksurid, talunikud, stjuardessid ja pillimeistrid.

Austrias, kus tööturg 1. maist samuti lahti läheb, on palgatase võrreldes Saksamaaga pisut madalam, samas kui elamiskulud on suuremad. stellenboersen.eu kirjutab, et head on palgad Austria panganduses ja kindlustusalal, aga ka energeetikatööstuses (tunnitasu keskmiselt 17 eurot). Oluliselt madalamad on palgad kaubanduses (10 eurot tunnis) ja toitlustuses. Parimad on palgad pealinnas Viinis, aga seal peab arvestama ka kõrgemate elatuskuludega.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:51
    Otsi:

    Ava täpsem otsing