Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Grillide valik võtab silme eest kirjuks
"Esiteks peab selgeks tegema, milleks grilli vaja on - kas igapäevaseks kiireks grillimiseks või vaid nädalavahetuste pidude tarvis," rõhutab Eesti tuntuim BBQ-koolitaja Enn Tobreluts. "Igapäevaseks kiireks kasutamiseks on mugavam gaasigrill, kuid naturaalsema ja maitsvama tulemuse saame siiski puusöegrillil hõõguvate süte kohal."
Kolmas variant on lihtsalt käsitletavad elektrigrillid, mis sobivad kiireks grillimiseks nii ruumis kui ka vabas õhus. Röstimisrestiga elektrigrillil püüab tilkuva rasva kinni veevann. Kontaktplaadiga elektrigrillil valmib liha analoogselt grillpannil praadimisega. Tobreluts siiski elektrigrilli soetada ei soovita, sest gaasi- ja söegrill on oluliselt paremad.
Gaasigrilliga pääseb kiirelt küpsetama. Gaasigrilli positiivsed küljed on, et restid lähevad silmapilkselt kuumaks, kuumust saab nuppude abil lihtsalt reguleerida ja grillimisega võib alustada kohe. "Enamasti on gaasigrillid varustatud kaanega, seega saab nendega ka praadida, küpsetada ja aurutada," loetleb Tobreluts.
On gaasigrille, mille külge on ehitatud pliit ja tööpind ning osal on lisaks grillimisrestile ka malmplaat. Mida rohkem põleteid, seda võimsam gaasigrill - ühe põletiga grill ei anna üldjuhul piisavalt kuumust, mis tähendab pikemat valmimisaega ja kuivemat liha.
Hea gaasigrill on roostevabast terasest või malmist restiga, sest need juhivad kuumust ühtlaselt ja tekitavad kena grillresti mustri. Plekist grillrest on ebastabiilsem ja vähem vastupidavam. Oluline on, et grillil oleks olemas soojendusrest, mida vajadusel saab ka eraldi juurde osta.
Gaasigrilliga jääb puudu puusuitsu lõhn. Gaasigrillide miinus on puusuitsu lõhna puudumine. On olemas ka eriti kallid spetsiaalse suitsukastiga gaasigrillid, kuhu pannakse märga ilma kooreta lepapuulaastu, ürte, vett, veini, et saaks suitsumekiga grill-liha!
Tobrelutsi sõnul saab suitsumeki ka tavalise gaasigrilliga, kui asetada grillresti peale vee, veini või õllega immutatud suuremad ilma kooreta puulaastud, mis kuumenedes lisasuitsu tekitavad. Lisaks saab asetada restile ka alumiiniumist vanni või spetsiaalse karbi, kuhu asetada ürte, laaste ja vett, veini, õlut...
Tobreluts nendib, et puusöegrilli puhul on siiski tegemist meie armastatuima, kuid rohkem aega nõudva grillimismeetodiga. Korralik fänn ostab Tobrelutsi kinnitusel endale koju ikkagi söegrilli või koguni BBQ-grillahju, kuna söegrilli plussideks on süte kohal grillitud toidu asendamatu aroom ja maitse.
Puusöegrill on eestlaste armastatuim. Puusöegrille on müügil väga laias valikus. "Ühekordselt kasutatavad väikesed grillkarbid on mugavad piknikuks ning kokkupandavat kohvergrilli on samuti mugav piknikule kaasa võtta," räägib Tobreluts. "On olemas erineva suurusega pealt kaanega kaetud grille, millest osale on külge ehitatud ka grilli kõrval asuv tööpind," lisab ta.
"Laialt on levinud praktilised ja käepärased nn kuppelgrillid (rahvakeeles "ufod"), millel on ümar kuplikujuline kaas. Suletud kaanega grillides on toidu valmimisaeg lühem ja asendamatu söearoom ning suitsune maitsehõng tulevad tugevamalt esile," räägib Tobreluts.
Ta lisab, et lahtise, ilma katteta grilli puhul võiks olla ümber grillresti madal terasplekist sein, et sädemed ei satuks lenduma ja et kuumus jaotuks ühtlaselt. Samas on lahtisi grille kehv kasutada tuulise ilmaga. Lahtise grilli ehk mangaaniga grillides võiks puidust ise sütt põletada, et saada sütele lähedal grillides hea naturaalne söearoom ka toidule.
"Tulekindlatest telliskividest saab ehitada paikse grillahju, mis ühtlasi teeb ka koduaia ilusamaks. Lõkkeplatsil toimuval piknikul saab valmistada grilli ka suurematest maakividest ja tükikesest traatvõrgust. Vardas grillimine on sel juhul lihtsam, sest ei ole vaja otsida restiks sobivat traatresti."
Kõike pakutavat pole vaja osta. "Palun ärge ostke endale koju kõike, mida poes müüakse," avaldab Tobreluts arvamust. Ta lisab, et kindlasti on vaja põhilisi grillitarvikuid - korralikud grilltangid, traathari, grillpintsel ja šašlõkivardad. Kui kasutada puuvardaid, tuleb neid eelnevalt vees leotada. Et liha ei jääks varda külge kinni, tuleb vardaid määrida toiduõli, sibula või küüslauguga.
Kindlasti ei tohi liha keeramiseks kasutada kahvlit, mis jätab lihasse augud, millest maitsev lihamahl välja voolab ja liha jääb kuivem. Parim on kasutada liha ja ka teiste toiduainete pööramiseks grilltange.