Veefirma aktsia hägune tulevik

Fredy-Edwin Esse 02. mai 2011, 00:00

Veefirmal pole põhjust tulemusi häbeneda, sest ületati ka analüütikute ootusi. Aasta esimese kvartaliga teeniti puhaskasumina 8,0 miljonit eurot, mis ületab läinudaastast tulemust koguni 52,6% võrra. Ettevõtte sõnul aitas kasumile kaasa vähenenud netofinantskulud seoses finantsinstrumentide õiglase väärtuse hinnangu muutumisega.

Kehvake ei olnud ka käive, mis, tõsi küll, püsib juba kolmandat aastat stabiilselt 12-13 miljoni vahel. Aastaga kasvas Tallinna Vee käive 1,4%, 12,4 miljoni euroni. Tähelepanu tasub pöörata ka kõrgele puhaskasumimarginaalile, mis kerkis aastataguselt 42,8%-lt sel aastal 64,4%-ni. Jätkuvalt kasvab firma äriklientide tarbimismahud, samas kui eraklientide tarbimismahud on õrnalt vähenemas.

Ebakindel olukord. Kuigi tulemused on ettevõtte jaoks head ja firma on tõenäoliselt ka sel aastal suurim dividendimaksja, siis jätkuv ebakindlus seoses tulevaste veetariifidega ei veena analüütikuid soovitama firma aktsiat osta. Näiteks LHV soovitab aktsiat müüa ning on aktsia õiglase väärtuse hinnavahemikuks määranud 7,58,3 eurot. Swedbank on mõneti positiivsem, soovitades aktsiat hoida ning sihthinnaks on määranud 9,1 eurot.

Märtsi lõpus sõnas Tallinna Vee tegevjuht Ian Plenderleith, et muudatused regulatiivses keskkonnas jätavad ettevõtte väga ebakindlasse olukorda. "Eriti seoses igasuguse sisulise dialoogi toimumiseta konkurentsiameti ja Tallinna Vee vahel küsimustes, mis puudutavad lepinguliselt määratud tariifimuudatusi," selgitas ta.

Tallinna Vesi esitas läinud aasta detsembris Euroopa Komisjonile kaebuse Eesti riigi ja selle asutuste poolt ettevõtte suhtes rakendatud meetmetega, mille peale esitas Komisjon Eesti ametivõimudele teabenõude ASi Tallinna Vesi asjus.

Aktsionäride närve hoiab pingul konkurentsiamet, kes ei suuda vastu võtta otsust veefirma tariifitaotluste kohta. Konkurentsiamet alustas veefirma tariifitaotluse menetlemist 14. jaanuaril ning vastavalt ühisveevärgi ja kanalisatsiooni seadusele oli ametil keerukaks liigitatud taotlust aega menetleda 90 päeva. See tähtaeg sai läbi 14. aprillil, kuid amet jättis otsuste tegemata, kuna menetlus oli vahepeal peatatud.

Otsusest sõltub Tallinna Vee aktsia tulevane hind. Juba 10% tariifide hinnalangus alandaks märkimisväärselt veefirma käivet ja kasumit. LHV pank on hinnanud, et positiivse stsenaariumi puhul (tariifid jäävad muutmata ja käiku lähevad Tallinna Vee tariifide hinnatõusu taotlused) võiks veefirma aktsia õiglane hind jääda 11,2-12,4 euro juurde. Negatiivse stsenaariumi korral (25% suurune tariifide langus) võiks väärtpaberi õiglane väärtus olla aga kõigest 5,5-6,1 eurot aktsia kohta.

Kindlasti jääb aga Tallinna Vesi tugevaks dividendiaktsiaks. Reedel toimus firma nõukogu koosolek, kus pandi paika aktsionäride üldkoosoleku päevakord ja dividendimakse. Paraku enne nädalavahetust nõukogu otsust ei avalikustatud, mistõttu võib täna loota uudise ilmumisele. "Hiljemalt uuel nädalal on info avalik," ütles firma avalike suhete juht Priit Koff läinud kolmapäeval.

Tallinna Vee esimese kvartali finantstulemused ületasid LHV ootusi. Oodatust tugevamad tulemused olid põhjustatud nii paranenud põhitegevuse tulemist kui ka ühekordse iseloomuga finantstuludest. Ettevõtte käive oli prognoositust 1,4 protsenti kõrgem ning ärikasum koguni 16 protsenti kõrgem.

Konkurentsiamet jälgib eeldatava tariifide metoodika puhul eelkõige ärikasumi rida ning aastases võrdluses paranes ettevõtte ärikasum 2,9%. Väike kasv oli põhjustatud 1,4protsendilisest käibekasvust ning samuti toetas ärikasumit muude tulude pool.

Puhaskasumi 5protsendiline kasv tuli aga Tallinna Vee edukast intressiriski maandamise poliitikast ning põhitegevuse ärikasumi kasv oli vaid 1,7%. Vaatamata tugevatele kvartalitulemustele on Tallinna Vee tulevik jätkuvalt ebaselge, kuna konkurentsiamet pole uusi veetariife veel kinnitanud.

Eelpool mainitud riski tõttu ei ole ettevõtte aktsiasse investeerimise riski-tulu suhe meie jaoks atraktiivne ning seetõttu on LHV soovitus Tallinna Vee aktsiale "müü".

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:52
Otsi:

Ava täpsem otsing