Miks Eesti aktsiate hinnad langevad?

Romet Kreek 10. mai 2011, 00:00

Eile oli taas Tallinna börsil laiaulatuslik languspäev. Miks Eesti aktsiate hinnad alla liiguvad?

Sellel võib olla mitu põhjust. Ettevõtete tulemused võiksid olla paremad. Kirjutasin mõni aeg tagasi, et Eesti aktsiad oleksid soodsalt hinnatud, kui nende hinna-kasumi suhe oleks näiteks kümme. Sellest ollakse aga kaugel. See eeldaks, et ettevõtted teeniksid sama suuri kasumeid kui buumi harjal. Paraku ei ole ettevõtete tulemused nii suuri imesid teinud.

Võimalik, et oma osa on suurematel kohalikel erainvestoritel, kes olid tuleviku suhtes mõnevõrra pessimistlikult meelestatud. Äripäeva Investorite TOP 50 juurde antud intervjuus tõi Arvo Nõges probleemina välja ettevõtete juhtimise. "Kriis näitas seda, et meie ettevõtete juhtimine on ikka nõrk," ütles Nõges. "Vähesed näitasid kriisis tugevust, üllatavalt nõrgalt juhiti ettevõtteid." Samuti on likviidsus nigel. Nõges suunab investeeringuid väljaspoole Tallinna börsi, kuna siin megakasvu oodata ei ole.

Investor Stefan Andersson ütles, et ta on Tallinna börsist tüdinenud. "Vaadates Tallinna börsi käivet, oleme praegu samas kohas, kus olime kümme aastat tagasi. See on kurb tõde, mis paneb mõtlema," ütles ta.

"See aasta ilmselt nii hea (Tallinna börsil - toim) ei tule. Hea, kui börs üldse tõuseb," ütles Rene Ilves. "Ma arvan, et praegu on selline olukord, kus majandustulemused peavad aktsiahindadele järele jõudma," arvas ta.

Kui langus jätkub, siis ei ole kaugel aeg, kui pea kaks kuud tagasi toimunud selle aasta madalam tase läheb taas testimisele. Baltika aktsia hind kukkus 10,1 protsenti, 0,89 eurole. Arco Vara aktsia sekundeeris 7,7protsendise aktsia hinnakaoga, makstes 4,52 eurot. Vähemalt 100 000kroonise käibega olid eile kahe börsiettevõtte aktsiad. Olympic EG aktsia hind langes 151 511eurose käibega 0,4 protsenti, 1,464 eurole. Üllatuslikult ületas selle künnise ka Tallinna Kaubamaja aktsia, mille hind langes 149 513eurose käibega 0,4 protsenti, 6,60 eurole.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:53
Otsi:

Ava täpsem otsing