Itaalia ja Belgia samuti kahtluse all

Sirje Rank 25. mai 2011, 00:00

Esmaspäeval turge tabanud müügilaine andis eile järele, kui Kreeka täpsustas ja tõi ettepoole oma erastamisplaane ning Saksa ettevõtjate usaldusindeks näitas kardetust kindlamat tulevikuusku. Turu meeleolu püsib aga heitlik.

"Oluline on see, et kriis näib levivat ka ääreala nendesse riikidesse, mis seni paistsid kindlalt seisvat," ütles WestLB panga strateeg Michael Leister agentuurile Reuters. "Turg näib arvavat, et kui juba Itaalia on reitinguagentuuride uurimise all, siis polegi kriisi levikul piiri."

Hispaania suhtes lõi usalduse kõikuma peaminister Jose Luis Rodriguez Zapatero sotsiaaldemokraatliku partei ränk lüüasaamine nädalavahetusel toimunud kohalikel valimistel. Kardetakse, et tuleva aasta üldvalimiste eel võib valitsus nüüd vajalikke reforme tagasi tõmmata - lüüasaamine oli selgelt seotud raske majandusolukorraga.

Esmaspäeval manitses Hispaania keskpanga juht valitsust kärbete ja ümberkorraldustega jätkama, et usaldamatusest kõrgeks kerkinud laenukulud alla tuua. "Me ei peaks sellega leppima, et veel kaua (Saksamaaga võrreldes - toim) 200 baaspunkti võrra kõrgemat intressi maksame," ütles Miguel Angel Fernandez Ordonez.

Hispaania on hädas suure töötusega. Valitsuse säästukava näeb ette vähendada eelarvedefitsiiti, mis mullu küündis 9,3%-le SKPst, tänavu 6%-le ja 2013. aastaks 3%-le SKPst. Lisaks on pooleli pangandussektori saneerimine ning kõnelused ametiühingutega jäiga tööturu reformimiseks. 21,3% tasemel on töötuse määr Hispaanias Euroopa kõrgeim.

Itaalia ja Belgia vastu lõid usalduse kõikuma reitinguagentuurid. Reedel kärpis agentuur S&P absoluutsummas euroala suurima võlakoormaga Itaalia reitinguväljavaadet, märkides, et riigi majandus kasvab sedavõrd aeglaselt, et muudab küsitavaks võla tagasimaksmise. Võlg küünib juba 120%-le SKPst ja jääb euroalal alla vaid Kreekale. Vajalikke reforme, mis majanduskasvu kiirendaksid, takistavad samas poliitiliste parteide omavahelised nägelemised ja peaminister Silvio Berlusconi kohtusaagad.

"Siiamaani on Itaalia olnud suhteliselt immuunne intressivahede suurenemisele, mis on tabanud euroala perifeeriat," ütles Evolution Securitiesi osakonnajuht Gary Jenkins.

"Igasugused kartused, et Itaalia suur võlakoorem ei ole vähenemas, pole probleem üksi Itaaliale, vaid kogu euroalale, sest halvimal juhul pole Itaaliat lihtsalt võimalik päästa," vahendas MarketWatch.

Itaalia lubas reforme kiirendada. Reitinguväljavaate kärpe tingis Itaalia võlakoorma suurus, eelarvedefitsiidi vähendamisega on riik püsinud n-ö graafikus (Euroopa Komisjonile antud lubadused) ja ka pangad on tugevad. Siiski lubas Itaalia rahandusminister Giulio Tremonti reforme kiirendada.

Belgia puhul tingis reitinguväljavaate kärpe samuti kõrge võlakoorem, 96,8% SKPst, ning asjaolu, et juba 11 kuud pole riigil olnud valitsust. "Võlakoorma vähendamine eeldab eelarvereforme ning distsipliini, milleks omakorda on vaja värske mandaadiga valitsust," ütles agentuuri analüütik Douglas Renwick.

Mullu detsembris ähvardas Belgia reitingut kärpida ka agentuur S&P, kui riik ei suuda oma võlakoorma kasvu stabiliseerida.

Eile hoiatas agentuur Moody's, et Kreeka võlgade võimalik restruktureerimine võib negatiivselt mõjutada ka teiste Euroopa riikide ja finantsasutuste ja reitingut.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:54
Otsi:

Ava täpsem otsing