Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Euroopa ühtlustab makse tagaukse kaudu

    Saksamaa ja mitmete teiste riikide tugeva vastuseisu tõttu ühtlustab Euroopa Kohus maksureegleid n-ö tagaukse kaudu, rääkis Tallinna väisanud Ernst&Youngi partner ja ELi maksuõiguse kompetentsigrupi juht dr Klaus von Brocke.

    Tunnustatud maksuekspert dr Klaus von Brocke andis läinud nädalal Tallinnas ülevaate sellest, kuidas Euroopa Kohus mõjutab maksukliimat ja kui kaugele on jõutud Euroopa maksupoliitika ühtlustamisega. „Kui Euroopa hakkas ühiseid majandusasju ajama, ei mõelnud keegi maksude ühtlustamisele,“ tõdes ta.
    Euroopas ei seisne maksustamise probleem üksnes topeltmaksustamises. Euroopa Liidus on tervelt 27 erinevat maksusüsteemi, mistõttu on üle riigipiiri äri ajada väga keeruline ja see piirab teenuste ja kaupade vaba liikumist. „Isegi Euroopa Komisjon ei arva, et minnakse nii kaugele, et kõikjal kehtestataks ühtsed otsesed maksud, kuid ühiseks toimimiseks peavad põhiõigused kehtima aga kõikjal, ka maksude küsimustes,“ rõhutas von Brocke.
    Suurbritannia on näiteks seisukohal, et mis iganes kohas ettevõte asutatakse, kus maksud on kohalikest maksudest madalamad, peab kasumi ümber hindama või ettevõtte ümber maksustama. See on aga piirang, mis takistab majandustegevust. Nii pole aga üksnes Suurbritannia seadusandluses, vaid ka mujal, näiteks Saksamaal. Kui teil pole piisavalt maksukäivet, ei saa te finantseerida Saksamaal tegutsejat, selgitas maksuekspert. Sellisel süsteemil on Saksamaal ja Prantsusmaal pikk ajalugu, neile maksavad Soome, Madalmaad ning teised. Saksamaa kogub teisi riike diskrimineerides miljardeid eurosid aastas.
    Maksupiirangud kehtivad ELis mitte üksnes liikmesriikide vahel, vaid ka liikmesriikide ja kolmandate riikide vahel, näiteks kui ELi ettevõte tegutseb USAs, Kanadas või Hiinas. See viib üha enam selleni, et Euroopa tühjeneb. Seetõttu peakski Euroopas olema ühesugused maksureeglid.
    Euroopa Komisjon on von Brocke sõnul võtnud selge sihi maksusüsteemide harmoniseerimisele. Eesmärk on tekitada üksteise vastu rohkem usaldust, suuremat läbipaistvust ja ausat maksukonkurentsi. Eesti on siin üsna heas olukorras, kus midagi kartma ei pea.
    Praegu on olukord, kus ühel pool on Saksamaa ja teisel pool ettevõtted, kes Euroopa Komisjoniga võitlevad, rääkis von Brocke. Saksamaa blokeerib enamiku initsiatiive maksude harmoneerimiseks. „Suurbritannia ja Saksamaa on andnud ühtsele maksubaasile juba kollase kaardi, ma ei tea, kuidas Eestiga lood on. Võib-olla on Eesti ülesanne aidata teiste riikide maksusüsteeme reformida?“ küsis ta.
    Kuna mitmed riigid sõdivad kõigest väest ühtsete maksureeglite vastu, on tekkinud olukord, kus Euroopa Kohus harmoniseerib makse n-ö tagaukse kaudu. Kohtuotsused avaldavad kõige suuremat mõju pettusevastastele lepingutingimustele, piiriülese kahjumi katmisele ja kontserni maksustamisele, maksudele sissetulekult ning restruktureerimisele ehk n-ö väljumismaksudele, rääkis von Brocke. Uusi trende on tema hinnangul märgata suhtumises kapitali vabasse liikumisse ja kolmandatesse riikidesse, liikmesriikide tugevnevates positsioonides piirangute õigustamisel, proportsionaalsuse ja subsidiaarsuse rõhutamises, kus viidatakse liikmesriikide kohtulahenditele.
    Euroopa Komisjon ajab edasi koostööpoliitikat. Üheks viimaseks komisjoni ettevõtmiseks on 2009. aastal välja tulnud administratiivse maksukoostöö direktiivi ettepanek, mille kohaselt loodaks spontaanne ja automaatne infovahetussüsteem, hakataks tegema üheaegseid maksukontrolle ja antaks liikmesriikide maksuhalduritele rohkem võimu maksumaksjaid kontrollida. Teisalt üritatakse suurendada läbipaistvust, infovahetust ning õhutada ausat maksukonkurentsi.
    Von Brocke küsis samas, kas märtsi keskel avalikustatud ettevõtete ühtse konsolideeritud maksubaasi direktiivi projekt (ingl keeles Common Consolidated Corporate Tax Base ehk CCCTB) on magav hiiglane või mitte. Ühtse maksubaasi fookus on varasemaga võrreldes igal juhul muutunud ja maksureegleid püütakse lihtsustada ning väiksematele ettevõtetele vastuvõetavamaks teha. Sellele vaatamata on rida liikmesriike ikka ühtse konsolideeritud maksubaasi vastu.
    Lisaks on alustatud konsultatsioone intressi ja autoritasude direktiivi, topeltmaksustamise ning dividendide maksustamise reeglite täiendamiseks.
    Eraldi peatus von Brocke n-ö illegaalsel riigiabil. Kui varem oli näiteks Saksamaal nii, et kui kanti üle 100% aktsiaid, vabaneti ka kahjumist. Uueks erandiks on, et aktsiate ülekanne loetakse restruktureerimiseks. Saksamaa ei andnud Euroopa Komisjonile teada, et muudab oma kahjumi kaotamise sätet. Praktikas on paljud maksumaksjad saamas restruktureerimiseks siduvat kohtuotsust ja see tähendab Saksamaale suuri investeeringuid.
    Kui riik osutab abi, annab ta võimaluse vaid loetud ettevõtetele või toodetele. See lõhub äri sisemist struktuuri ega aita turgu ühelgi moel, väitis von Brocke. Seetõttu leiab Euroopa Komisjon leiab, et restruktureerimise sätet ei tohiks kohaldada, riigiabi tuleks kaotada ja isegi tagasi maksta.
    Euroopa Liidul pole voli otseseid makse ühtlustada ega kehtestada liikmesriikidele ettevõtlusmaksu määrasid, kuid Euroopa Komisjon on lubanud välja pakkuda kindlad reeglid ühtse maksubaasi loomiseks, mis väljenduks ettevõtete ühtses maksubaasis (Common Corporate Tax Base ehk CCTB) või ühtses konsolideeritud maksubaasis (CCCTB). Viimase lõppeesmärgiks on tekitada vaid üks „pood“ kogu ELi peale, kust maksu tagasi saab ja vaid üks maksureeglistik, mis vähendaks halduskulusid ja probleeme siirdehindadega Ühtlasi võimaldaks ühtne maksubaas vabaneda ELi siseriiklikest maksudest sissetulekule.
    Ühtse maksubaasi ja –reeglistiku kasutuselevõtt on ainus viis kohalikest maksureeglitest vabanemiseks näiteks intellektuaalomandi ja investeerimise vallas, lisas maksuekspert.
    Von Brocke ütles, et ühtse konsolideeritud maksubaasi kasutuselevõtust kaotab kõige rohkem Saksamaa, seejärel Luksemburg, Tšehhi vabariik, Soome ja Itaalia. Eesti kaotab erinevate analüüsitud näitajate kokkuvõttes vaid pisut. Suurimad võitjad on aga Suurbritannia, Ungari, Leedu, Portugal ning Läti.
    Millal ettevõtete ühtne konsolideeritud maksubaas kasutusele võetakse, pole samas teada. Igal juhul peab see saama konsensusliku heakskiidu kõikidelt liikmesriikidelt ning olema heaks kiidetud ka Euroopa Parlamendis. Ühist maksureeglistikku peavad eelnevalt arutama ja selle heaks kiitma kõigi liikmesriikide parlamendid. Seejärel antakse kaks aastat, et ühtse konsolideeritud maksubaasi kasutamise võimalus ja õigus kohalikku seadusandlusse kirjutada.
    Von Brocke soovitas Eestil ühtset maksubaasi siinsete ettevõtlusmaksude kavandamisel aluseks võtta. Samas oleks Euroopal maksude e-administreerimisest paljugi õppida ning Eesti võiks avaldada survet ettevõtlusmaksude alandamiseks.
    Dr Klaus von Brocke juhib Ernst&Youngi üleeuroopalist maksustamise gruppi ja hoiab silma peal maksulahenditel, suheldes samal ajal iganädalaselt Euroopa Komisjoniga. Von Brocke hobiks on jooksmine. Ta osaleb maratonidel ja on jooksnud Münchenist Itaaliasse kaheksa päevaga.
  • Hetkel kuum
Suur analüüs: maailmamajanduse jõujoonte murrangus pole Euroopa seis kiita
Maailmamajanduses annavad tooni Hiina, India ja laiemalt globaalse lõuna tõus ning USA jätkuva olulisuse valguses paistab suurima kaotajana Euroopa, kirjutab majanduspublitsist Liis Laidre Äripäeva essees.
Maailmamajanduses annavad tooni Hiina, India ja laiemalt globaalse lõuna tõus ning USA jätkuva olulisuse valguses paistab suurima kaotajana Euroopa, kirjutab majanduspublitsist Liis Laidre Äripäeva essees.
Saunumi käive kasvas, kahjum kahanes
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi tee avalikust häbipostist töövõiduni: süda jättis löögi vahele
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tartus baaripidamise lõpetanud firma jäi töötajatele võlgu
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.