Eestis hakatakse õpetama Aasia majandust

Kadrin Karner 26. mai 2011, 15:15

Kolme ülikooli - Tallinna Ülikooli, Tartu Ülikooli ja Tallinna Tehnikaülikooli - koostöös avatakse sügisest unikaalne õppemoodul „Aasia ühiskonnad, majandus ja poliitika”.

Õppemooduli eesmärk on tõsta Aasia majanduse, poliitika ja ühiskondadega seonduvat teadlikkust Eestis, teatas Tallinna Ülikool. Uudne on õppemooduli rõhuasetus Aasia maade poliitikale ja majandusele, see täiendab ülikoolide varasemat keskendumist pigem keeleõppele, kultuuri- ja ajaloole.

Ühismoodul kaasab ülikoolide akadeemilist kompetentsi, välisõppejõude ja Aasias tegutsevaid praktikuid. Koostöö Eesti Kaubandus-Tööstuskojaga aitab arvestada konkreetsete arengutega Eesti tööturul, ettevõtluses ja majanduses ning hoida kontakti paljude Aasias tegutsevate Eesti ettevõtjatega.

„Ajakohast ja kompetentset infot nii Aasia poliitika, majanduse kui ka ühiskonna viimaste arengute kohta läheb vaja väga erinevates olukordades," ütles Tallinna Ülikooli Lähis-Ida ja Aasia kultuuriloo vanemteadur ning õppemooduli projektijuht Karin Dean. Ta lisas, et Aasia majanduse jõuline kasv ning osakaal maailmas on laialt teada fakt, ent kas sama suure hüppega on kasvanud meie teadmised Aasia kohta? 

Moodulis osalevad Deani sõnul ülikoolide õppejõud ja teadurid, kes on oma erialal rahvusvaheliselt tuntud või tõestanud oma Aasia-alast pädevust, nagu näiteks Märt Läänemets, Eiki Berg, Martti Kalda, Maret Nukke, Rein Raud, Wolfgang Drechsler, Peeter Müürsepp, aga samuti ka välismaal Aasia-teemalisi kraadiõpinguid sooritavad noored, ning praktikud ja välisõppejõud.

Õppemooduli kasu on laiahaardeline: arendatakse üldisi suhteid, võrgustikke ning Eesti Aasia-suunalist äri- ja majandustegevust, soodustatakse konkreetseid tehinguid ettevõtluses ja kaubanduses, seega pakutakse nii üliõpilastele kui ka täiendus- ja ümberõppijatele avaramaid võimalusi tööturul.

Õppetööd on võimalik paindlikult kohandada nii tudengitele kui ka avatud ülikoolis õppimisest huvitatuile. Kõikide Eesti kõrgkoolide magistriõppe üliõpilased saavad ühismoodulit võtta nii tervikuna kui ka üksikute valik- või vabaainetena.

Bakalaureusetudengid saavad kuulata mooduli üksikaineid. Kõik täiendus- või ümberõppe üliõpilased ning teised huvitatud saavad loenguid kuulata TLÜ, TÜ või TTÜ avatud ülikooli kaudu.

Õppemoodulit finantseerib Euroopa Sotsiaalfond „Kõrgkoolide innovatsiooni ja koostöö arendamise” meetmest, seetõttu ei pea avatud ülikooli kaudu õppija mooduli ainepunktide eest maksma.

Mooduli õppeained on grupeeritud kolme teemaplokki: Aasia ühiskonnad, Aasia majanduskeskkonna eripärad ja Aasia poliitika. Regioonidest on esindatud Hiina, Jaapan, Kagu-Aasia, Lõuna-Aasia ja araabia maad.

Sügisel 2011 saab kuulata näiteks järgnevaid loenguid: Harmoonilise ühiskonna ülesehitamine – uuemad sotsiaal- ja majanduspoliitilised arengud Hiinas, Jaapani sise- ja välispoliitilisi probleeme, Tööturu ja -seadusandluse areng kaasaegses Hiinas, 2010-2011 revolutsioonid Lähis-Idas, Islamimaade majandus ja rahandus (vene keeles), Julgeolekupoliitika Kaug-Idas 20. sajandi teisel poolel – 21. sajandi algul.

 

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. May 2011, 15:15
Otsi:

Ava täpsem otsing