Ettevõtjad pahased Tallinna maksu peale

Anne Oja 27. mai 2011, 00:00

"Neid kummalisi olukordi on tõesti mitu olnud," tõdes Eesti Kaubandus-Tööstuskoja nimel Tallinna ettevõtlusametiga kirjavahetust pidav peadirektori kohusetäitja Mait Palts.

"Usun, et reklaamimaksu nõudmise aktiivsus võib olla viimaste aastate jooksul suurenenud, kuid kindlasti on ka ettevõtjad halvematel aegadel rohkem sellistele küsimustele tähelepanu pööranud," selgitas Palts maksuvaidluste teravnemist. "Ilmselt kui ettevõttel läks paremini, ei pööratud ka kaheldavana näivale ettekirjutusele nii palju tähelepanu kui praegu, vaid pigem maksti ära, et mitte vaielda."

Teave läheb reklaamimaksu alla. Kaubanduskoda tegi hiljuti liikmete seas reklaamimaksu probleeme käsitleva uuringu, sest kotta on jõudnud palju ettevõtjate nurinat.

Suuremateks murepunktideks on kaubamärkide eksponeerimine, igasuguse teabe reklaamina maksustamine, müügikoha asukoha viidad tee ääres ning segane säte Tallinna reklaamimaksu määruses, mis läheb tegeliku maksustamise praktikaga vastuollu.

Kaubamärkide maksustamise mure painab eelkõige maaletoojaid, kes esindavad korraga mitut kaubamärki. Siiani pole päris selge, millal tuleb reklaamimaksu maksta ja millal mitte. Praktikas esineb juhtumeid, kus mitme kaubamärgi esitlemisel vabastatakse üks maksust, ülejäänute eest tuleb aga maksta. Rahalist vahet on tehtud ka sellel, kas tegu on kaubamärgi omaniku või esindajaga ning kas kaubamärki eksponeeritakse hoonel või mõned meetrid hoonest eemal. Kaupade ja teenuste loetelu ning tootetutvustuste puhul on ettevõtlusamet püüdnud maksustada juhtumeid, kus teabe avaldamist nõudis seadus.

Kaubanduskoja andmetel on tekkinud reklaamimaksuga probleeme ettevõtetel, kelle müügikoht asub siseõues või suurest teest eemal. Samuti loeb ettevõtlusamet reklaamiks maja ees asuvad plekktahvlid ettevõtete nime ja täpsema asukohainfoga, näiteks mitmendal korrusel firma tegutseb.

Tallinna ettevõtlusameti hinnangul maksustavad nad siiski ainult reklaame ehk seda, mille kohta ei kehti maksuvaba erandit. Reklaam on teave, mis on avalikustatud mis tahes üldtajutaval kujul, tasu eest või tasuta, teenuse osutamise või kauba müügi suurendamise, ürituse edendamise või isiku käitumise avalikes huvides suunamise eesmärgil, selgitas reklaami- ja müügimaksu osakonna juhataja Riina Koit.

Liiklusmärk pääseb reklaamimaksust. Teeviitasid ei maksustata reklaamimaksuga, kui nad vastavad liikluseeskirja suunaviida nõuetele, lisas Koit. "Selleks, et teeviita saaks lugeda liiklusmärgiks, peab märk olema kooskõlastatud pädeva ametiga," märkis ta, lisades, et reklaamina ei käsitleta ka toitlustusettevõtte peasissekäigu läheduses olevat pakutavate roogade ja jookide hinnakirja.

Reklaamiseaduse seletuskiri lubab välireklaamiks lugeda kõik selle, mis on paigutatud avalikku kohta, nagu linnatänavatega külgnevatele aladele, väljakutele, hoonete välisseintele, spordiväljakutele, ühistranspordivahendite sise- ja väliskülgedele, või mis on avalikust kohast jälgitavad.

"Välireklaamiks on ka näiteks kaupluse vaateaknale paigutatud reklaam, mis on selgesti suunatud tänaval möödujatele," ütles Koit.

Tallinna ettevõtlusametiga kohut käinud Rävala Büroohoone AS kaotas, kuid Neste võitis reklaamimaksu vaidluse, selgub jõustunud kohtuotsustest.

2010. aastal jättis halduskohus tühistamata ettevõtlusameti korralduse Rävala Büroohoonele reklaamimaksu tasumiseks. Reklaamimaksu alla läks Lexust kujutanud plakat büroohoone seinal, kuigi Lexustega kaupleva Toyota Balticu kontor asus samas majas.

Möödunud aasta suvel nõudis ettevõtlusamet reklaamimaksu deklaratsiooni esitamist kesklinna kauplustelt, mis olid poeakendele välja pannud soodustuse määra -10% ja -50% ning kirja "Elagu allahindlused! -12%".

Kiirlaenufirma Kagu Invest AS sai mullu juunis nahutada reklaamimaksu deklaratsiooni esitamata jätmise pärast, kuna nende kontori kahele aknale oli maalitud üsna tagasihoidlikus ja soliidses stiilis kiri "Laenu saad siit. Kiirelt ja ilma liigse asjaajamiseta!"

2004. aastal leidis kohus, et Tallinna ettevõtlusamet läks liiale Neste automaattankla valgustulba maksustamisega.

Vedelkütuseseadus käsib nimelt kütusemüüjal kõigile nähtavalt välja tuua kütuse nimetuse, hinna, müüja ärinime ja kontaktandmed ning muu olulise teabe. Neste pääses maksust ning ettevõtlusametil tuli kinni maksta kütusemüüja advokaadikulud.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:54
Otsi:

Ava täpsem otsing