Euroalal on terendamas uus intressimäära tõus

Sirje Rank 10. juuni 2011, 00:00

Nafta ja muu toorme hinnatõusust tugevnenud inflatsioonisurve annab põhjust eriti valvas olla, ütles Trichet panga nõukogu koosoleku järel, mis otsustas euroala põhiliste finantseerimisoperatsioonide intressimäära eile 1,25% tasemel muutmata jätta.

Nende sõnade kasutamine on varem eelnenud intressimäära tõusule.

Pangal üks eesmärk. Sellega andis Trichet ühtlasi märku, et euroala võlakoorma all hädas perifeeria probleemid keskpanga rahapoliitilisi otsuseid ei mõjuta. "Meie põhimandaat on hinnastabiilsuse tagamine," kordas Trichet. Ja seda euroalale tervikuna.

Samas ei takista see keskpangal erakorraliste likviidsuslaenude jätkamist euroala pankadele, millest on eriti sõltuvaks muutunud Kreeka, Portugali ja Iirimaa pangad. Trichet' sõnul jätkab keskpank fikseeritud intressimääraga laenude väljastamist piiramatus koguses vähemalt selle aasta oktoobrini.

Trichet kordas eile ka Euroopa Keskpanga kategoorilist vastuseisu Kreeka võlakohustuste restruktureerimisele mistahes moel, mis sisaldaks vähimatki sunnielementi. "Me ei toeta restruktureerimist ega võlasumma osalist vähendamist," ütles Trichet. "Me välistame kõik kontseptsioonid, mis ei ole täiesti vabatahtlikud."

Sellega on Euroopa Keskpank selges vastuolus Saksa valitsusega, kus rahandusminister Wolfgang Schäuble taotleb Kreeka võlakirjade vahetamist kuni seitsme aasta võrra pikema tähtajaga võlakirjade vastu. See annaks Kreekale aega majanduse ümberkohandamiseks.

"Tohutu viga oleks liikuda otsuste suunas, mis kutsuks esile krediidisündmuse," hoiatas Trichet. Ehk võlakirjade algsete tingimuste muutmise.

Vabatahtlik restruktureerimine küsitav. Eile kordas reitinguagentuur Moody's, et praegu turul valitsevas olukorras on raske ette kujutada lahendust, kus investorid vabatahtlikult Kreeka võlakohustuste restruktureerimises osaleksid. Sama seisukohta on väljendanud reitinguagentuurid Fitch ning S&P.

Kreeka maksejõuetuse tunnistamine riskib investeerimisjärgu reitingud viia ka Portugalilt ja Iirimaalt, mis tähendaks kriisi levikut ja laiemaid mõjusid ka väljaspool Euroopat.

Trichet imestas eile, miks erasektori kaasamisest rääkides ei mainita erainvestorite kaasamist erastamisse. "See on samuti efektiivne viis erasektori kaasamiseks," märkis Trichet.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:55
Otsi:

Ava täpsem otsing