Kitarripidu pakub elamusi igaks õhtuks

Kersti Inno 10. juuni 2011, 00:00

Tallinna VI kitarrifestival pakub kohtumisi säravate tähtede ja kitarrilegendidega Hispaaniast, Ungarist, Prantsusmaalt, Brasiiliast ja Eestist.

Selleaastase festivali uhke avakontserdi annab Iberian Folk Ensemble Lõuna-Hispaaniast. Kõlavad armastatud Hispaania kitarripalad ja tantsud-laulud Hispaania eri maakondadest.

Seesugune muusika kõlab Hispaanias kõigil pidustustel ning loob üleva ja piduliku õhkkonna. Kitarridele annavad lisavärvi bandurriad (Hispaania mandoliinid). Ansambliga soleerib Francisco Albert Ricote, juhatab Pepe Paya.

Festivali teine päev pakub võimalust nautida Ungari kitarristi Andr?s Cs?ki elegantset ja liigutavat mängu. Andr?s on omale kindlustanud koha maailma kitarristide esireas, kuna ta on viimase kümne aasta jooksul igal aastal ühe maailma prestiižsetest konkurssidest võitnud. Kokku on talle rahvusvahelistel konkurssidel antud 25 preemiat.

Pariisi kitarriduo on oma žanri absoluutne tipp. Duos mängivad Judica?l Perroy ja Jeremy Jouve. Mõlemad on võitnud palju konkursse, nende seas ka maailma mainekaimaks peetava Guitar Foundation of America konkursi, millega kaasnes ülemaailmne tuntus ja tunnustus. Nende kontserdil saab kuulda kitarriduode parimaid teoseid Prantsuse, Argentina ja Brasiilia heliloojatelt.

Fernando Espi kuulub vaieldamatult Hispaania parimate kitarristide hulka. Ta on väga mitmekülgne muusik, kes mängib ühtviisi osavalt nii tänapäeva kitarri kui ka vanu näppepille. Press ülistab Fernando Espi mängu barokk-kitarril, öeldes, et tema mäng sellel kaunil instrumendil viib publiku lausa eufooriasse, nagu seda tegid 17.-18. sajandi parimad kitarristid.

Festivali lõppkontserdil saab kuulda ja näha Brasiilia kitarrilegendi Celso Machado ainulaadset etendust kitarri, hääle ja arvukate brasiilia löökpillidega.

Kitarrivirtuoos, laulja, löökpillimängija, helilooja ja improvisaator pälvis 2008. aastal maailma sooloartisti tiitli. See kontsert on midagi väga eksootilist, Brasiilia kogu oma heli ja rütmirohkuses.

Celso Machado annab festivali raames kolm kontserti: Tallinnas Kumu auditooriumis, Pärnu raekojas ja Kuressaare kultuurikeskuses.

Peale kõige eelneva saab iga päev kell 16 Tallinna lauluväljaku klaassaalis toimuvatel kontsertidel kuulda head kitarriklassikat, mida pakuvad noored Eesti kitarristid.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:14
Otsi:

Ava täpsem otsing