Nokia muutumas investorile rämpsuks

Fredy-Edwin Esse 10. juuni 2011, 00:00

Allakäigu spiraalil olev mobiiltelefonide tootja Nokia peaks praegusel hetkel peibutama vaid väga riskijanuseid ja õnne peale mängivaid investoreid. Olukord on firma jaoks koguni nii kehv, et suure tõenäosusega jäädakse investeerimisjärgu krediidireitingust ilma, mis on kõigest üks etapp kunagise hiiglase langusel.

Investorid nõuavad suuremat tootlust. Vaadates turul toimuvat, siis on selgelt arusaadav, et investorid panustavad praegu Nokia ilmajäämisele enda krediidireitingust. Investorite nõutav lisatootlus, hoidmaks Nokia 6,75% võlakirja aegumistähtajaga 2019. aasta, on kahekordistunud alates 30. maist, kui firma kärpis 2011. aasta prognoose ja avalikustas suurt pettumust valmistavad II kvartali tulemused, avalikustas Bloomberg andmed.

Enam kui kahekordistunud on ka hind Nokia võla omamise kindlustamiseks. Bloombergi andmetel on see tõusnud 120 baaspunktilt 246 baaspunktini, mis näitab selgelt, et investorid nõuavad suuremaid tagatisi ja tootlust, enne kui nad on valmis Nokiale raha laenama.

Suure riskiga aktsia. Läinud nädalal alandas Fitch Ratings Espoo firma krediidireitingu tasemele BBB-, mis on üks aste spekulatiivsest kõrgemal ja jättis väljavaate negatiivseks. Seega minu nägemuses on Nokia aktsiaid ostvad investorid tugevalt üle keskmise riskitaluvusega, kuid kõrval olev graafik näitab, mis võib selle riskitaluvuse hind olla. Rääkimata, et Nokia aktsia on pärast esimese iPhone'i turule tulekut täpselt 4 aasta eest kukkunud 77%.

Praegu näen ühe vähese võimalusena teenida Nokia aktsia pealt, kui mõni suurfirma on valmis Nokia ära ostma. Ja sel juhul peab ka lootma, et tehtaks vaenuliku pakkumise asemel ilusa preemiaga pakkumine. Samas, kolmapäeval tuli ilmsiks kuulujutt, et Samsung on valmis Nokia ära ostma, kuid aktsia jäi endiselt 3% miinusesse. Sellisel juhul ma ei imesta, et lisaks võlakirjadele langeb ka Nokia aktsia rämpsu staatusesse.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:55
Otsi:

Ava täpsem otsing