Kuidas tööotsijale ära öelda?

Sirje Tammiste 20. juuni 2011, 00:00

Majandustõus on pannud paljud taas uusi töötajaid värbama. Ühel värbamisalasel koolitusel kujunes tõsine diskussioon - kas pärast intervjuud kandidaadile äraütlemine võiks olla kirjalik või peaks helistama? Mõlemal on omad head-vead. Kui kuulutuses pole kirjas, et ühendust võetakse vaid huvipakkuvate kandidaatidega, tuleb äraütlemiskiri saata nii ruttu kui võimalik. Kas on vaja oma otsust põhjendada? Kandideerinu soovib kindlasti teada saada, miks ta ei sobi. Enamasti jäävad ju kohe kõrvale need, kelle kogemus/oskused teistele alla jäävad. Kandidaat aga ei tea, kes on need teised, töö otsijana on "ei" saamine ebameeldiv. Arvan, et kui vähegi aega on, võiks mõne sõnaga põhjendada. Tuleb muidugi valmis olla, et mõne kandidaadiga kujuneb välja ka kirjavahetus. Minu viimasel konkursil pöördus kandidaat otse mu kliendi poole. Kuid tööotsija peab oma vastused saama!

Kui olete kandidaadiga vestelnud ja juba teate teda lähemalt, on hea helistada ja öelda, miks tema kandidatuuri kõrvale jäeti. Sel puhul peaksid olema valmis ka tõsiseltvõetavad põhjendused. Kui aga see on puhtalt inimliku "keemia" puudumine, on seda tõepoolest raske kandidaadile öelda. Siin on vaja taktitunnet, et osata jutuajamine positiivselt läbi viia.

Igal juhul peaks intervjuul käinud kandidaatidele saatma kirja koos põhjendusega, miks ta valituks ei osutunud. Kindlasti on vaja läbi vaadata oma märkmed ja meenutada intervjuul tekkinud muljeid. Et nendest heatahtlik ja tööotsijat toetav kiri kirjutada.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:55
Otsi:

Ava täpsem otsing