Rahakalender: Mis toimus teises kvartalis?

Fredy-Edwin Esse 01. juuli 2011, 00:00

Suvisele hapukurgihooajale saame juulikuus õnneks leevendust, sest nagu kõrvalolevast kalendrist näha, toimub pea iga päev rohkem sündmusi, kui investor suudab jälgida. Ühtlasi saame selgema pildi, mida on teine kvartal endaga kaasa toonud ettevõtete jaoks.

Euroopa võlakriisi, suureneva Hiina inflatsiooniohu ja USA võlalimiidi taustal peaksid firmade tulemused samuti kannatama, kuid üldine konsensus leiab, et teise kvartali tulemused peaksid endiselt head olema. Raha, mis koguti rasketel aegadel, kui kulutusi tõmmati kokku peaaegu kõige võimaliku pealt, on ettevõtete taskutes sügelema hakanud ja üha rohkem kuulsime läinud kuudel toimunud ülevõtmistest.

Samuti annavad majandustulemused olulise suuna aktsiaturgudele, sest alles sel nädalal oleme näinud kerget taastumist pärast aprilli lõpust kestnud müügilainet. Kui juulis suudavad ettevõtted üllatada heade tulemustega ning mis kõige tähtsam - anda positiivseid signaale tulevikuks -, võime loota meeliülendava börsiralli algusele juba augustis.

Tavapäraselt teeb USAs avalöögi alumiiniumitootja Alcoa, misjärel kuuleme selliste suurpankade nagu Citigroup, JPMorgan ja teiste majandustulemustest. Juuli kolmas nädal on erakordselt aktiivne ja huvitav, sest siis kuuleme äsja Skype'i soetanud Microsofti, Eesti Telekomi omaniku TeliaSonera, Eesti eksporti vedava Ericssoni ja Elcoteqi, Swedbanki ning kahe kange konkurendi Apple'i ja Nokia majandustulemustest.

Paraku juulis Tallinna börsi ettevõtete kohta suurt midagi ei selgu, sest enamik tulemusi peaks augustis tulema. Küll saame näha, kuidas on läinud meie suurimal börsifirmal Tallinkil ning ametivõimudega võitlusi jätkaval Tallinna Veel.

Makrotasandil on kindlasti valvsa pilgu all Euroopa Liidu inflatsioon. Hiljutisel pressikonverentsil andis Euroopa Keskpanga juht Jean-Claude Trichet märku, et baasintressimäära võidakse juulis veelgi tõsta. Turgude meelestatust juuliks võib oluliselt mõjutada ka 8. juulil selguv USA juunikuine töötuse määr.

Aktiivsel investoril läheb juulis puhkamine kindlasti raskeks.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:56
Otsi:

Ava täpsem otsing