Ainulaadne tuleseiresüsteem aitab metsapõlenguid avastada

Silvia Kruusmaa 04. juuli 2011, 09:07

Neljandat aastat töös olev Eestis ainulaadne elektrooniline tuleseiresüsteem on aidanud avastada mitu ulatuslikku metsapõlengut, millest üks leidis aset käesoleval aastal.

Radariekraanil tolmupilve meenutav hall laik on ala, millele tuleseire süsteem operaatori tähelepanu juhib. Kui mõni minult hiljem sama laik ekraanilt kadunud pole, on põhjust karta hullemat, süsteemi töö põhineb nimelt digitaalsete kaamerapiltide võrdlusel, vahendas "Aktuaalne kaamera".

20 000eurose aastase ülalpidamiskuluga seiresüsteem koosneb viiest seirepunktist, kus valvekaamerad on paigutatud EMT, Elisa ja Elioni sidemastide tippu, 360? pöörleva kaamera tööraadius on kuni 20 km ja põlengukoha määramise täpsus 10-20 meetrit. Tööala on 1700 ruutkilomeetrit, mis katab suurema osa Läänemaal paiknevatest tuleohtlikest aladest.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. July 2011, 09:07
Otsi:

Ava täpsem otsing