Saksa kohus arutab euro päästmise seaduslikkust

Katri Soe-Surén 05. juuli 2011, 09:58

Saksamaa põhiseaduslik kohus hakkab uurima, kas riigi osalemine Kreeka ja teiste võlakriisis euroriikide päästmises on põhiseadusega kooskõlas.

Kohtusse kaebasid juhtumi Bundestagi saadik Peter Gauweiler ja viis euroskeptikuna tuntud majandusprofessorit. Nende arvates rikutakse võlgades riikide päästmisega nii Euroopa seadust kui ka Saksamaa põhiseadust. Kohus peaks otsuse langetama sügisel. Protsessil toimuval avalikul arutelul on soovinud osaleda ka Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble.

Ekspertide hinnangul kohus põhiseaduse rikkumist ei tuvasta, kuna eelarve küsimustes on parlamendil ehk Bundestagil otsustav sõnaõigus.

Gauweilerit Kreeka võimalik pankrot ei hirmuta. Vastupidi, see võimaldaks "korrigeerida paljusid saatuslikke väärarenguid", ütles mees Baieri raadiole. "Pankroti väljakuulutamine on parem kui pidev maksevõime venitamine, mis meie seadustiku järgi on karmilt karistatav," lisas Gauweiler. Kreeka puhul on vaja selget otsust. "Valitsus on kohustatud tagama raha ostujõu ja peab kaitsma kodanikke inflatsiooniliste arengute eest ning ei tohi neid õhutada." Miljardilised tagatised, mida Kreekale ja teistele riikidele antakse, tähendavad aga vastupidist. Lisaks annab Bundestag nende tagatiste tõttu käest kontrolli riigieelarve üle.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. July 2011, 09:58
Otsi:

Ava täpsem otsing