Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Biogaasivaldkonna areng lapsekingades. Sektor vajab lisatuge

    Suurim arengutakistus ressursi kasutusele võtmisel ja biogaasisektori edenemisel Eestis on see, et praeguses majandus- ja turusituatsioonis ei ole biogaasi tootmine majanduslikult tasuv. Peale ettevõtluse on sektor lahutamatult seotud regionaalarengu, maapiirkondade tööhõive, väikeettevõtluse, keskkonnakaitse ja jäätmekäitlusega, mis oma olemuslikus mittekasumlikkuses ripuvad toetustest või teistest soodustustest.
    Kindlaim viis biogaasiressursi kasutuselevõtuks on diferentseerida taastuvelektri toetus asukoha, energialiigi, suuruse ja sisendite alusel. Soovitatav on taastuvelektri kavandatavale baastoetusele lisada biogaasi lisatoetused - kuni 12 eurosenti/kWh.
    Eesti biogaasisektori eeskõnelejad tunnetavad terava probleemina poliitilise strateegia ja ametkondliku tegevusplaani puudumist arenguprotsesside suunamisel, mis tekitab arendajates ebakindlust. Eesti taastuvenergiaturg, sealhulgas biogaasivaldkond, on väljakujunemise etapis. Sellest tulenevalt ei osata biomassi pidada energiaressursiks. Napib oskusteavet.
    Valdkonna arengutakistuste ületamiseks tuleb Eestis tegeleda nii ettevõtete ja arendajate sisemiste arengutakistuste ületamisega mikrotasandil kui ka luua biogaasi tootmist ja kasutamist soodustavad välised tingimused makromajanduslikult ja riigi tasemel. Et mõlemale suunale kaasa aidata, tahab SPIN-projekt suurendada Eesti biogaasisektori arendajate ja ettevõtjate kompetentse Läänemere-üleseks tehnosiirdeks ning kaasata projekti tegemistesse ja võimalikesse lahendustesse Läänemere riikide poliitikakujundajaid.
    Läänemeremaade biogaasisektori tehnoloogilised ja ärilahendused on Eestile õpetlikud näited. Tehnoloogia puhul on suurim nõudlus biogaasijaamade töökindluse ja tootlikkuse tagamise suurendamiseks näidislahenduste ja teabesiirde abil.
    Samas näitavad varasemad uuringud ja Eesti biogaasisektori kogemus, et Kesk-Euroopa innovatsiooni ja lahenduste ülevõtmisesse tuleb suhtuda loova eksperimentaalsuse ja asjakohase ettevaatusega, lähtudes Eesti tingimustest ja eripäradest.
    Ka poliitikatoe arendamisel saab õppida teiste maade näidetest, kuidas kehtestada taastuvkütustele aktsiisivabastust ja hoida seda pikaajaliselt, kuidas kehtestada investeeringutoetusi ja riiklike hangete tingimusi seoses ühistranspordi üleviimisega biokütustele ning kuidas juurutada biometaani kasutamist. Vajab jätkuvat selgitamist, millised on majanduslikult, sotsiaalselt, regionaalpoliitiliselt ja keskkonnahoidlikult põhjendatud ja optimaalsed taastuvenergia (sh biogaasi) tootmise, edastamise, kasutamise ja utiliseerimise toetusmehhanismid allika, asukoha ning suuruse alusel (kohapõhised lahendused).
    Enamik biogaasi tootmise sisendite omanikke, eelkõige loomakasvatajad, on biogaasi tootma hakkamisel äraootaval seisukohal. Praeguste hindade juures - taastuvelektri toetus 5,3 eurosenti/kWh ja turuhind 3,5-5 eurosenti/kWh - peavad 6-10aastase tasuvusajaga projektide puhul olema sisendid pea tasuta ja suhteliselt suurtes kogustes kohapeal olemas.
    Tulenevalt paljude põllumajandusfarmide väiksusest oleks neil mõistlik teha koostööd oma jäätmetest biogaasi tootmisel näiteks avaliku ja erasektori partnerluses (PPP - public private partnership), biogaasiühistu, bioenergiaküla või bioenergiaregiooni raames. Eestis seesuguse koostöö kogemus peaaegu puudub. Eesti seni ainuke põllumajandussubstraadil toimiv Saare Economics biogaasijaam Jööril töötab ühtse kontserni põhimõttel, kuid selle erinevusega, et läga veetakse üle saare kokku ja kääritusjääk tagasi põldudele.
    Potentsiaalsetel biometaanitootjatel puudub võimalus biometaani maagaasivõrku müüa, kuna seadus ei kohusta gaasivõrkusid seda ostma, samuti puuduvad kokkuostu (soodus)tariifid. Praegustes oludes ja hinnatingimustes on tasuvus üsna ebatõenäoline, kuid põhimõtteliselt on võimalik biometaaniks puhastatud biogaasiga (metaanisisaldus 95-98%) asendada osa Eestis tarbitavast välismaisest ja fossiilsest maagaasist.
    Eesti vajab biogaasijaamade juhtimis- ja automaatikatehnoloogiate valdkonnas oskusteavet. Rahvusvahelised projektid, sh SPIN-projekt, saavad säärasele teabesiirdele kaasa aidata. Tehnoloogiliselt tuleb ka Eesti jaoks luua eeldused biogaasijaamade kuivkäärituse ja jaokaupa etteandmise mikrotootmise uusimate tehnoloogiate siirdele Läänemere maadest Eestisse.
    Suuremad maagaasiettevõtted ühendasid jõud ning viisid ellu ambitsioonika maagaasitanklate ehitamise kampaania, mille käigus valmis lühikese aja jooksul märgatav kogus maagaasi- ja biometaanitanklaid.
    Viimaste olemasolu on üks olulisemaid eeldusi maagaasi kasutavate sõidukite turu kiireks laienemiseks - 2009. aastaks kasvas sõidukite arv nelja aastaga enam kui neljakordseks, ulatudes 4600ni.
    Seni on sõidukeis kasutatud peamiselt maagaasi, kuid suund on biometaani osakaalu suurendamisele.
    Metener OY on bioenergiatehnoloogia arendamisele spetsialiseerunud konsultatsiooni- ja inseneribüroo Soomes, kelle teenuseid kasutavad peamiselt põllumajandus- ja toiduainetööstuse ettevõtted, aga ka omavalitsused. Metener OY projekteerib anaeroobseid biogaasi kääritamise seadmeid, biogaasi puhastamise tehnoloogiaid ning biogaasi kasutavaid elektri- ja kütteseadmeid.
    Meteneri OY loojal Erkki Kalmaril on biogaasijaam, mis on hea näide meie kliimas toimiva biogaasi tootmise tehnoloogia kohta. Metener OY toodab endale vajaliku elektri, soojuse ja gaasilise mootorikütuse ise, olles sellega elav eeskuju ja tõestus, et see on täiesti võimalik.
    Üle jääv elekter müüakse üldisesse elektrivõrku ja puhastatud biometaan müüakse mootorikütusena klientidele.
    Metener OY pakub üleilmselt ainulaadset väikesemahulist biogaasi puhastamise ärilist
    lahendust ja biometaani tankimise seadet.
    Puhastusseade on uudne tehnoloogia omasuguste seas, kuna biogaasi puhastamine ja kokkusurumine toimub samal ajal.
    Säärase puhastuse ja komprimeerimise elektritarbimise kulu on võrreldes tavaliste biogaasi puhastamise tehnoloogiatega väiksem.
    Selline väikeste biogaasikoguste - 30-100 Nm3 biogaasi tunnis - puhastamise tehnoloogia kombineerituna mobiilse tankimisseadmega sobib ideaalselt põllumajandusettevõtetele, ka Eestis.
    Maagaasitorustik on ainult Lääne-Rootsi rannikul, gaasitorustikust eemal on biometaan ainuke gaasilise mootorikütuse allikas.
    Maagaasi saab kasutada biometaani asemel, kui viimase tootmises on häireid või gaasiliste kütuste nõudmine ületab pakkumise.
    Biometaani võib transportida olemasoleva maagaasitorustiku kaudu ning sel juhul saab kasutada maagaasitorustikust müüdava biometaani koguse kohta taastuvkütuse turundust ehk nn rohelise gaasi kontseptsiooni.
    Maagaasitorustikust eemal kasutatakse biogaasi puhastamisel saadud biometaani transportimiseks tanklatesse mobiilseid biometaanikonteinereid, mis üldjuhul sisaldavad kümneid väikeseid omavahel ühendatud metallist või komposiitmaterjalist valmistatud balloone.
    Rootsi ettevõtte Fordonsgas Sverige on eeskuju paljudele naabermaadele, sealhulgas Eestile, kuidas piirkondades, kus puudub maagaasitorustik, kasutada imporditud maagaasi või kohapeal toodetud biometaani edukalt mootorikütustena.
    Maagaasi ja biometaani kooskasutamine on Rootsi maagaasiautode ja -sõidukite turu iseloomulik joon.
    Allikas: äripäev
    Suure metaanisisaldusega gaas, mis tekib taimse ja loomse päritoluga heitmete anaeroobsel lagunemisel prügilates, biogaasigeneraatorites ja veepuhastusseadmetes. Loodust säästev kütus.
    Allikas: Äripäev
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Saunumi käive kasvas, kahjum kahanes
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinna lennujaamas enam vedelikke ja arvutit kotist välja võtma ei pea
Tallinna lennujaamas julgestuskontrolli uute masinate seadistamine ja testimine sai valmis ja enam ei pea reisijad enam vedelikke ja arvuteid käsipagasist välja võtma, teatas lennujaam.
Tallinna lennujaamas julgestuskontrolli uute masinate seadistamine ja testimine sai valmis ja enam ei pea reisijad enam vedelikke ja arvuteid käsipagasist välja võtma, teatas lennujaam.