Mõis kasvatas paberil firmaväärtusi

Hannes Sarv 27. juuli 2011, 00:00

"Vastus on see, et raamatupidamine peab kajastama tegelikku seisu. Tegin firmades ümberhindluse - kõik, mis üles hinnati, need panin omakapitali muutusesse ja kõik, mis alla hinnati, need panin kahjumisse," selgitas Mõis. Veel 2009. aasta aruandes kajastas Mõis oma investeeringuid taastuvenergia tootmisse ASis Freenergy ja ASis Merenergy sidusettevõtete real. Osaluste soetusmaksumuse kogusumma oli 3,9 miljonit eurot (60,6 miljonit krooni).

Pärast nende ettevõtete ühinemist Freenergy nime alla mullu aprillis on Mõis oma investeeringu aruandes märkinud pikaajalise finantsinvesteeringuna ega arvesta enam osade soetusmaksumust, vaid õiglast väärtust. Võrreldes soetusmaksumusega on JMB Investeeringute 14,5% suurune osalus Freenergys Mõisa firma aruande järgi nüüd 6,2 miljoni euro ehk 96,4 miljoni krooni võrra mullusest suurem. Seega on osaluse väärtus nüüd veidi üle 10 miljoni euro (157 miljoni krooni).

Kahjumid-kasumid paberil. Samal ajal on Mõis firma soetatud osalusi teistes ettevõtetes alla hinnanud ning näidanud JMB Investeeringute kahjumina 2,1 miljonit eurot (33 miljonit krooni).

Siiski on vara üleshindamise tulemusel JMB Investeeringute omakapitali maht 5,5 miljoni eurolt (87 miljonilt kroonilt) kasvanud 9,6 miljoni euroni (150,4 miljoni kroonini) ehk tervelt 4 miljoni euro võrra. "See on lihtsalt hea tava, et raamatupidamine kajastab mu tegelikku olukorda, muud ei midagi," lisas Mõis.

Audiitoril märkusi sidusettevõtete kohta. Varade üleshindamise kohta pole firma aruande läbi vaadanud vandeaudiitor Toomas Villems ühtegi märkust teinud, mis tema sõnul tähendab, et hindamise metoodikat saab usaldada.

Küll aga on ta juba mitu aastat järjest märkinud, et JMB Investeeringute sidusettevõtete väärtuse hindamine soetusmaksumuses ei ühti raamatupidamise juhendiga. Villemsi sõnul on põhjus selles, et firmal puuduvad tütarettevõtted ja seega peab reeglite kohaselt sidusettevõtete väärtust kajastama kapitaliosaluse meetodil. "Ehk siis ta peab sidusettevõtetesse tehtud investeeringu väärtust vastavalt (sidus- - toim) ettevõtte kasumile või kahjumile selle võrra korrigeerima," selgitas Villems. Kuna seda aga tehtud ei ole, on audiitor pidanud märkuse tegema.

Teeb panuse lihtsusele. Mõis tunnistas, et audiitori soovituse kohaselt talitada oleks võib-olla ilusam. "Aga ega sellest ka midagi ei muutu. Minu meetod on lihtsam," sõnas ta. Tema sõnul kardavad audiitori märkusi ettevõtted, kel on pangalaenud. "Pankadele on see (vara väärtuse hindamine - toim) oluline laenuotsuste tegemisel ja isegi intressi määramisel, aga kui ei ole pangalaene, ei muutu sellest midagi," ütles Mõis. Tema pangast lisakapitali kaasamisele praegu ei mõtle, ehkki märgib aruandes, et tänavu on plaanis mõni uus investeering. Millised need täpsemalt on, jättis ta saladuseks.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:57
Otsi:

Ava täpsem otsing