Teisipäev 21. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Fantaasiat ja eksootikat täis festival. Kuus kontserti Kuressaares

Kersti Inno 29. juuli 2011, 00:00

Avakontserdil musitseerib traditsiooniliselt festivali peakorraldaja ja kunstiline juht pianist Andres Paas. Seekord esineb ta koos oma heade sõprade tšellist Rustam Komatškovi ja viiuldaja Julia Igoninaga, kes on paljudel mainekatel kontserdilavadel tunnustust kogunud vene muusikud. Debussy ja Brahmsi klaveritriodega kõrvuti on kavas Schumanni ja Saint-Sa?nsi väikevormid.

Itaaliast tuleb külla EON Guitar Quartet - üks tuntumaid ja hinnatumaid omataolisi koosseise maailmas. Ansambel on andnud kontserte paljudes riikides Euroopast Lõuna-Ameerikani ning osalenud mainekatel rahvusvahelistel festivalidel. 2007. aastal pälvis kvartett aasta parima esinejana itaalia helilooja Nino Rota nimelise auhinna.

Kvarteti lõunamaiselt temperamentsed muusikud armastavad erinevaid muusikastiile barokist kuni modernse muusika ja džässini ning seetõttu on nende muusikaline nägemus värske ja omanäoline. Kuressaares kõlav kava sisaldab erinevate ajastute muusikat, sh Bachi aegumatut teost "Brandenburgi kontsert nr 3", Bizet' "Carmeni süiti" ja Waltoni huvitava helikeelega teost "Varii Capricci".

Kuressaare kammermuusikapäevade üheks kauniks traditsiooniks on saanud klaveriõhtu. Siin esinenud säravate pianistide rida jätkab sel aastal Mihkel Poll. Ta on üks aktiivsemalt tegutsevaid noori Eesti pianiste, kes kogub järjest enam tunnustust ka laias maailmas ning on võitnud mitu rahvusvahelist ja vabariiklikku konkurssi.

Mihkel Polli repertuaar on lai, ulatudes barokkmuusikast tänapäevaste heliteosteni. Kuressaares tulevad ettekandele klaverimuusika tähtteosed baroki-, klassitsismi- ja romantismiajastu heliloojatelt.

Dirigent Valeri Petrovi asutatud kooriansambel Orthodox Singers on valdavalt pühendunud varase õigeusu kirikulaulu ja vene vaimuliku koorimuusika tutvustamisele, kuid viimastel aastatel on nende repertuaari lisandunud ka nüüdisaegsete õigeusu traditsioone järgivate heliloojate teosed.

Kuressaares esitab ansambel Orthodox Singers mitmetahulise kava Pärdi, Tšaikovski, Petrovi, Schnittke, Grigorjeva jt vokaalmuusikast.

Eksootikat toob festivalile tangoetendus "Tango Passion". Argentina päritoluga Fabi?n Carbone, kes on maailma üks juhtivaid bandooniumisoliste, ja tema ansambel rullivad kuulajate ees lahti omalaadse teekonna tango kuldajast 1930ndatel kuni 1955. aasta krahhini, kui toimus Argentina riigipööre.

Ansambel esitab klassikalisi tangosid ("El Choclo", "Volver", "La Cumparsita") koos Astor Piazzolla muusikaga, mis omakorda hõlmab elemente Bachilt, Stravinskilt, Bartókilt ning sisaldab mõningal määral isegi džässisugemeid.

Festivali lõppkontserdil astub publiku ette temperamentsetest ungari noormeestest koosnev suurepärane Accord Quartet, mis on tuntud ja hinnatud oma kõrge taseme ja originaalse esituslaadi poolest. Kuressaares tuuakse kuulajateni haarav kava Haydni, Tšaikovski ja Ligeti teostest.

Kontserdid toimuvad Kuressaare kultuurikeskuses, keskaegses linnuses ja Rüütli spaa Ritteri saalis.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:15
Otsi:

Ava täpsem otsing