Pangad kahtlevad laenunõudluses

Romet Kreek 29. juuli 2011, 00:00

Investeci analüütik Phillip Shaw ütles Reutersile, et laenunõudluse ootuste kukkumine on osaliselt seletatav ettevõtete bilansside paranemisega. See tähendab, et ettevõtted vajavad vähem laenuraha. Kavandatavad karmistatavad laenutingimused võivad pidurdada euroala taastumist.

Iseäranis murettekitav oli hüpoteeklaenude kategooria, mis on sageli ettevaatav indikaator laiemas laenutrendis. Pangad prognoosisid hüpoteeklaenude nõudluse languse jätkumist.

Ehk võib kaudselt küsitluse tulemustega seletada seda, et pangad hakkavad jälle töötajaid koondama. Pangandus kujunes mahtude äriks. Kui kliendid tahtsid laenu ja olid krediidikõlblikud, siis pank selle laenu ka andis, kuna vastasel korral tegi seda konkurent. Alternatiiv laenupõhisele mahu kasvatamisele on panganduses hoiustepõhine mahu kasv. Sellisel juhul peavad pangad laenunõudlust ületava liigse raha paigutama näiteks valitsuse võlakirjadesse. Ka selles vallas on tulnud halbu uudiseid valitsuste maksuvõimest.

Viimase aja areng on osaliselt pankade enda tahtel, osalt regulatsioonist tingituna tegevusmahtude kärpimine. Kui mahud langevad, ei ole pankadel nii palju töötajaid tarvis - olgu nad siis laenuametnikud või võlakirjakauplejad. Šveitsi suurpank Credit Suisse teatas plaanist koondada umbes 2000 töötajat, kuna kauplemisüksuse kasum oli kehvakene. Üleilmse haardega peakontoriga Londonis olev HSBC teatas plaanist koondada vähemalt 10 000 töötajat. Kuigi kumbagi panga peakontor ei asu mõnes euroala riigis, on mõlemad tegevad ka euroala pangandusturul. Arvatavasti peegeldab see laiemat trendi.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:57
Otsi:

Ava täpsem otsing