Pühapäev 26. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Fondijuht: Austraalia ressursimull ootab lõhkemist

Rainer Saad 29. juuli 2011, 16:15

Fondijuht Simon Marais arvab, et mitu aastat buumi kogenud Austraalia ressursisektor on mull, mis ootab lõhkemist.

„Toorainetel ei läinud 15-20 aastat tagasi just eriti hästi ning nüüd kui viimased 5-6 aastat on toorainete hinnad tõusnud, on ohtlik siseneda turule, kus hinnad on juba niigi kõrged,” ütles Orbis Australia fondijuht Simon Marais CNBC-le.

Marais usub, et ressursisektoris käib praegu üleinvesteerimine, mis lõpuks viib kollapsini.

„Kõik antud sektori ettevõtted investeerivad raha tootmisvõimsusesse. Fortescue kavatseb kolmekordistada kaevandavate ressursside hulka, Rio Tinto kavatseb kahekordistada rauamaagi kaevandamist, BHP kavatseb tõsta oma tootmisvõimsust 70%. Ja mis lõpuks juhtub on see, et ülemäärane pakkumine ületab nõudluse.”

Marais arvab, et suurim katalüsaator, mis praegust trendi võib muuta on Hiina nõudluse vähenemine, kuid sellist sammu on väga raske ajastada. Ta usub, et rauamaaki ja kivisütt ähvardab ületootmine, kuid kuld ja nafta jäävad vähem riskantsemateks.

„Isegi nende hindade juures, kus kuld praegu on, ei ole me näinud suurt hüpet kulla tootmises,” ütles Marais.

 

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. July 2011, 16:15
Otsi:

Ava täpsem otsing