Inges Kindlustus kukkus kahjumisse

Kadrin Karner 15. august 2011, 00:00

"Me ei läinud kaasa väikse hinnalangusega, et hoida reservid kindlalt tugevad. Kõik meie kliendid on saanud siiski turu soodsaimad pakkumised. Müügi vähenemine tuligi põhiliselt kõrgema kahjususega piirkondade ja sõidukiliikide hindade samal tasemel hoidmisest," selgitas Inges Kindlustuse suuromanik ja juhatuse esimees Voldemar Vaino majandusaasta aruandes ära toodud väidet, et kahjum suurenes, kuna firma otsustas erinevalt teistest firmadest kindlustushindu mitte langetada.

Samas on Vaino otsusega hindu mitte langetada ka tagantjärele rahul. "Jah, kahjusus jäi hoolimata karmist talvest tänu kontrolli all hoitud hinnatasemele suhteliselt rahuldavaks."

Inges Kindlustuse kahjumi suure numbri taga seisab ka teine asjaolu. Nimelt otsustas firma maksta juhatuse liikmele välja varasemate aastate põhjal määratud ühekordse tasu, mis Vaino kinnitusel oli umbes 20% aastatel 2004-2008 teenitud kasumist, mis oli 55 miljonit krooni.

Tulu jääb firmasse. Inges on Vaino sõnul varem vaid paar korda omanikele ja juhtidele preemiat või dividende maksnud. "Tulemustasu oleks võinud nõukogu tegelikult välja maksta juba 2009. aastal, kuid otsustati oodata ära 2009. aasta tulemused. Kuna seltsi tulemused olid stabiilsed, maksti tulemustasu välja 2010. aastal," selgitas Vaino.

Selle aasta esimene poolaasta on Inges Kindlustusel üsna hästi läinud, leidis juhatuse esimees. "Liikluse kahjusus on turu parimaid, mis võimaldas hindu langetada, müük on tõusnud võrreldes varasemaga umbes kaks korda ning poolaasta lõpetasime oodatud kasumiga," ütles Vaino ja lubas, et ka kogu aasta lõpetatakse kasumis.

2011. aastal on hinnad kindlustusturul stabiilsed püsinud. "Hindadel on praeguse konkurentsi juures küll surve, kuid eeldatavasti on seltsid 2007. aasta kogemusest õppinud," ütles Vaino ja lisas, et madalate hindade tõttu oli enamik seltse siis kahjumis.

Preemiad on vähenenud. Preemiad ja kasumid olid kahanenud ka teistel, nagu näiteks If kindlustusel, Ergo Kindlustusel. RSA Kindlustus aga kogus mullu tunamullusest veidi enam preemiaid. "RSA Kindlustus ei teinud 2010. aastal Eestis oma tooteportfellis esindatud toodetes olulisi hinnamuudatusi," ütles RSA Kindlustuse müügi- ja turundusdirektor Jaanus Seppa.

"RSA Kindlustuse sisenemine kodukindlustuse turule tõi aga kaasa konkurentsi kasvu selles turusegmendis ning sellega kaasnes ka kodukindlustuse hindade langus." Kindlustusfirma kasuminumbrit Eestis aga ei avaldata. RSA kindlustusgrupi kasum oli 727,4 miljonit eurot, mis oli 151,2 miljonit eurot väiksem 2009. aasta kasumist.

Veidi alla 20protsendise turuosaga teisel kohal oleva turuosalise Ergo Kindlustuse ASi juhatuse liikme Maarika Liivamägi sõnul suutsid nad mullu isegi veidi turuosa suurendada. "Ergo Kindlustus järgis kindlustusturu arengut ja täitis 2010. aasta majandustegevuses kavandatud peamised eesmärgid. Tihenevas konkurentsis suutis Ergo Kindlustus oma turuosa 0,4 protsendipunkti võrra kasvatada," rääkis Liivamägi.

Tulevikku vaadates pole põhjust muret tunda. Praeguse aasta esimese poole kohta ütles Liivamägi, et ettevõtte kapitaliseeritus on jätkuvalt väga hea ja solventsuskapital ületab nõutava suuruse 3,4 korda.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:58
Otsi:

Ava täpsem otsing