Suhkru hind tõuseb ilmselt veelgi

Fredy-Edwin Esse, California 15. august 2011, 15:23

Rahvusvahelise Suhkruorganisatsiooni sõnul võib suhkru maailmaturu hind jääda 35 ja 43 eurosendi vahele kilogrammi kohta, sest maailma suuruselt teine suhkrutarbija Hiina ning Indoneesia on suurendanud suhkru importi, vähendades ülemaailmseid varusid.

Turul võib tekkida "tehniline tõrge" 46 sendi peal, ütles Bloombergile organisatsiooni tegevdirektor Peter Baron. Suhkru toorme keskmine hind New Yorgi kaubabörsil on viimase kümne aasta peale 19,7 senti, kuid reedel sulgus hind 42,98 sendi juures.

Kõrgete hindade periood ei aita kindlasti kaasa keskpankurite ja valitsuste tegemistele, sest inflatsioonisurve muudkui tõuseb. Suhkru, maisi ja küpsetusõli hinnad viisid ÜRO toiduhinnaindeksi veebruaris uue rekordini ning juunis püsis see rekordi ligidal.

"Isegi praegusest suhkru ülejäägist tõenäoliselt ei piisa, et importijad saaksid ilma oluliselt suhkru hinda tõstmata enda varusid piisavalt täiendada," ütles Baron.

Indoneesia võib osta 2,6 miljonit tonni suhkrut, möödudes Venemaast ja tõustes USA ja Euroopa Liidu järel suuruselt kolmandaks importijaks. Hiina võib kokku osta 2,5 miljonit tonni suhkrut aasta peale, mida on 31,5% rohkem, kui nende ametlik impordikvoot.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. August 2011, 12:57
Otsi:

Ava täpsem otsing