Töötus saatis börsid langusesse

Maarja-Liis Mitri 02. september 2011, 23:46

Ühendriikide valitsuse oodatust nõrgem töötururaport saatis reedel USA aktsiaturud langusesse, tekitades hirmu, et USA-d võib ees oodata uus majanduskriis.

Reedel avalikustatud töötururaporti kohaselt jäi augustis väljaspool põllumajandussektorit loodud uute töökohtade arv nulli lähedale, mis on nõrgim tulemus pärast 2010. aasta septembrit. Antud teadaanne toitis investorite ebakindlust ja saatis ka peamised aktsiaindeksid langusesse.

Reedese kauplemissessiooni lõpetasid kolm peamist USA börse iseloomustavat näitajat järgnevatel tasemetel:

Dow Jones               11 240,26    -253,31   -2,20%
Nasdaq                       2 480,33      -65,71   -2,58%
S&P 500                     1 173,97       -30,45   -2,53%

Dow Jonesi tööstusindeksi kõik kolmkümmend komponenti kauplesid täna punases. Langust juhtisid finantsettevõtete aktsiad: Bank of America aktsia hind kukkus ligikaudu 8,4% ja JPMorgani aktsia langes 4,6%.

Ka valdav enamik S&P 500 näitajasse kuuluvatest aktsiatest olid täna languses. Kerget hinnakasvu võisid raporteerida vaid üksikud, nende seas kullatootja Newmont Mining (3,2%) ja kaubanduskett Supervalu (+1,2%). Näitaja nõrgim esineja oli täna maksuteenuseid osutav H&R Block, mille aktsia hind langes reedel pärast neljapäevaõhtust oodatust nõrgemate kvartalitulemuste avalikustamist ligi 12%.

Samas sõnasid mitmed analüütikud, et tööturu nõrgad tulemused augustis polnud mingi üllatus, sest kogu kuu on olnud täis ebakindlust tekitavaid sõnumeid nagu võlapiiri kähmlused Kongressis, USA krediidireitingu alandamine ja üles-alla kõikuvad börsid. "Üldiselt kinnitab see seda, mida me juba teadsime. August oli karm kuu," sõnas turuanalüütik Brad Soresen, lisades, et olematu töökohtade arvu kasv valmistab küll veidi pettumust, kuid ei muuda siiski üldpilti majandusest.

Reedesed uudised panid investorid taas "turvaliste pelgupaikade" juurde kogunema. Kulla hind tõusis ligi 47,80 dollarit ehk 2,6%, saavutades taseme            1 876,90 dollarit untsi kohta. Ühendriikide kümneaastase võlakirja hind aga tõusis, surudes tulususe ligi 2 protsendile.

Toornaftafutuuride hind langes 2,5%, jäädes pidama 86,45 dollaril barrelilt. Dollar tugevnes täna euro suhtes, aga nõrgenes jeeni ja naelsterlingi suhtes. 

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. September 2011, 23:46
Otsi:

Ava täpsem otsing