Laupäev 10. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Eesti Filharmoonia alustab hooaega juubelikontsertidega

Kersti Inno 09. september 2011, 00:00

Eesti Filharmoonia Kammerkoor (EFK) alustab 30. hooaega kontsertidega Eesti kirikutes, kus tulevad ettekandele Pärdi, Tobiase, Brahmsi, Schnittke ja Grigorjeva teosed.

Hooaja avakontsertidel esitab Eesti Filharmoonia Kammerkoor Daniel Reussi juhatusel kvintessentsi viimaste hooaegade paremikust.

Arvo Pärdi loomingust on kavas tema esimene a cappella teos tintinnabuli-stiilis. Pealkirja "Kaks slaavi psalmi" kandev teos valmis 1984. aastal. Ettekandele tuleb ka aldile, viiulile ja vioolale loodud "Es sang vor langen Jahren" ("Kord aastate eest ammu"), mille Pärt samuti 1984. aastal kirjutas. Selle esitavad Iris Oja, Harry Traksmanni ja Arvo Haasma. Pärdi kaasaegse, vene koorimuusika suurkuju Alfred Schnittke loomingust kantakse ette "Kolm vaimulikku laulu" (1983).

Ukraina juurtega Eesti nüüdisheliloojal Galina Grigorjeval on samuti tugevad seosed slaavi vaimuliku muusika traditsiooniga, aga ka vanema Euroopa mitmehäälsusega. Grigorjeva on minimalist selle sõna avaras tähenduses. Tema teostes on palju õhku, tööde kõlapilt on läbipaistev ja delikaatne. Suurt tähelepanu on EFK kontsertidel pälvinud Grigorjeva kooritsükkel "Nox Vitae" (Elu öö) vene poeedi Innokenti Annenski luuletustele. Ka sel kontserdil tuleb see ettekandele.

Eesti klassikutest on kavas kaks Rudolf Tobiase saksakeelset motetti, mis loodud aastal 1915 saksa klassikute eeskujul.

Daniel Reussi juhatusel on EFK mitmel hooajal esitanud väärtteoseid ka saksa kooriklassikast. Sel kontserdil saab kuulata Johannes Brahmsi "Viit laulu" (op. 104) ja meeskoori esituses ühte Felix Mendelssohni motetti.

Lisaks jätkab koor Arvo Pärdi sünnipäeva tähistamise traditsiooni. 11. septembril kell 18 kantakse Rakvere Kolmainu kirikus ette Arvo Pärdi "Kanon Pokajanen". Kontsert on tasuta.

Koori asutas aastal 1981 Tõnu Kaljuste, kes oli selle kunstiline juht ja peadirigent 20 aastat. Ta tegi EFK hinnatuks kogu maailmas nii põnevate kavadega turneede kui ka Pärdi ja Tormise muusika plaadistustega.

Aastail 2001-2007 oli koori peadirigent ja kunstiline juht inglise muusik Paul Hillier, kes tõstis koori tuntust ja jätkas edukalt koori tegevust helisalvestuste valdkonnas. Alates septembrist 2008 on koori peadirigent ja kunstiline juht hollandlane Daniel Reuss. Kontserdireisid on viinud EFK Ameerika Ühendriikidesse, Kanadasse, Jaapanisse, Austraaliasse ja mujale.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:15
Otsi:

Ava täpsem otsing