Proos: peaaegu kõikjal Eestis on konkurentsi vähe

Anne Oja 08. september 2011, 12:47

Pea igas Eesti majandusvaldkonnas on liiga vähe konkurentsi, sest Eesti on väike. Riik saaks aga konkurentsi tekitada väikeettevõtluse toetamise ja FIEdele antavate maksusoodustustega, räägib konkurentsiameti endine asejuht Aini Proos.

Äripäev küsis, millistes valdkondades on Eestis konkurents liiga väike ja kas riik peaks sinna rohkem sekkuma ning konkurentsi tekitama.

Vastab maanteeameti ühistranspordi osakonna nõunik Aini Proos.

Peaaegu kõikjal on konkurentsi vähe, aga kuna Eesti on väike, ei saa nõuda, et meil oleks igal pool väikesed butiigid. Ainult uute autode müüjaid on palju, sest automarke on palju, ja iga tootja tahab, et neil oleks oma esindus. Õnneks on meil ka kaubanduskette mitu, kuigi neid võiks veel olla. Meie oma toode on aga kallis ja turg väike. Kui turg on väike ning valik suur, teeb see tooted jällegi kalliks. No taheti vaba turgu ja õhukest riiki, selle doktriiniga ei lähe kokku, et riik tekitaks konkurentsi. Millega siis?! Teedehituses tahetakse seda teha, aga olemasolevate ettevõtete liitmise baasil. Muidugi, väikeettevõtluse toetamisega võiks asja parandada, kõige suuremat mõju avaldaks maksusüsteem. FIEde sotsmaksu võiks üle vaadata, kui riigil ettevõtmist on. Väiksemates kohtades võiks olla ka hügieeninõuded natuke vabamad, näiteks, et ei nõutaks kaht kraanikaussi, millest ühes pesed käsi ja teises toiduaineid.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. September 2011, 12:48
Otsi:

Ava täpsem otsing