Kreeka lubab pankroti ära hoida

ÄP 12. september 2011, 00:00

Samal ajal toimusid tänavatel politsei ja meeleavaldajate ägedad kokkupõrked. "Me ei ole midagi võlgu, me ei maksa midagi, me ei müü midagi, me ei karda midagi," vahendas agentuur AFP ühe loosungi sõnumit.

Kärpekavad toovad rahutusi. Paljud kreeklased kardavad, et riigivara erastamisest kujuneb odavmüük. Samuti protestitakse ägedalt valitsuse kava vastu koondada juba lähinädalatel 20 000 riigiteenistujat, mis peaks aitama kindlustada Kreekale abilaenu järgmise väljamakse.

Papandreou sõnul võib Kreeka muutuda konkurentsivõimeliseks. Riigil õnnestus eelmisel aastal puudujääki vähendada 36,6 miljardilt eurolt 24-le. Tänavu esimesel poolaastal kasvas Kreeka eksport juba 40%, sealhulgas toidukauba eksport veerandi võrra. Et anda põllumajandusele uus hingamine, avatakse tema sõnul homme uus hiigelprojekt, millega antakse maad inimestele, kes tahavad põllumajanduslikku tootmist arendada. Sihiks on muutuda toidukauba importijast eksportijaks.

Energia impordiartikliks. Energiasektoris alustab Kreeka Joonia mere ja Lõuna-Kreeta nafta- ja gaasimaardlate uuringuid. Kavas on liberaliseerida elektri- ja gaasiturgu. "Ettevõttega Helios tahame olla päikeseenergia tootmises pioneerid ja eksportida seda põhjapoolsematesse riikidesse," ütles Papandreou, kelle sõnul on Saksamaa juba huvitatud ja valmis investeerima 20 miljardit eurot.

Enne esinemist helistas Papandreoule Saksamaa kantsler Angela Merkel. "Kreeka teab, et abiraha on olemas vaid juhul, kui riik täidab oma kohustused," ütles Merkel ajalehes Berlin's Tagesspiegel. Samas manitses ta sakslasi kannatlikkusele. "Mida pole suudetud teha aastatega, seda ei suudeta teha üleöö," ütles ta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 19:00
Otsi:

Ava täpsem otsing