Clinton: Ameerika unelm on rünnaku all

Rainer Saad 20. september 2011, 17:25

Vaesus on viimased 3 aastat tõusnud, keskmine sissetulek langenud 1996. aasta tasemele ja palkade ebavõrdsus suurenenud. Kas Ameerika unelm on suremas?

„Ameerika unelm on 30 aastat olnud rünnaku all,” ütles riigi endine president Bill Clinton finance.yahoo.com-ile. Kuigi globaalse majanduse ja infotehnoloogia revolutsioon on põhjustanud läbimurret paljudele töötajatele, arvab Clinton, et need suundumused olid kiirendatud kahest halvast mõttest: esiteks ettevõtete osanikud on muutunud aktsionärideks. „35 aastat tagasi muutus korporatsiooni mõiste. Kui varem vastutasid ettevõtted enam-vähem võrdselt aktsionäride, klientide, töötajate ja kogukondade ees kus nad tegutsesid, siis nüüd on aktsionärid neist kõige tähtsamad.”

Teiseks: valitsus kui vaenlane – mis on ainuomaselt Ameerika fenomen ning on üks töötuse põhjuseid. „Selle asemel, et arutada, kuidas valitsus ja erasektor saaksid koostööd teha, öeldakse, et valitsus on kõikide hädade põhjus. Arvatakse, et kui ei tule enam ühtegi regulatsiooni, maksu, on kõik hästi. Kuid maailmas pole ühtegi näidet selle kohta, kus see oleks nii toiminud,” ütles Clinton.

Clinton usub, et arenenud maailma saab luua palju uusi töökohti tänu energiatõhususe täiustamisele ning vähem arenenud riigid peaksid rohkem tähelepanu pöörama enda põllumajandusele. „Ameerika on kaks korda energiatõhusam praegu kui 1970. aastate naftaembargo ajal, aga rohkem kui kaks korda ebatõhusam kui meie suurimad konkurendid. Vähearenenud riikidel piisab keskpärastest investeeringutest põllumajandusse, et tõsta rahva heaolu ning aidata neil riikidel end ise ära toita.”

 

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. September 2011, 09:01
Otsi:

Ava täpsem otsing