Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Tasuta proovitöö poolt ja vastu
Kirjastuse Tänapäev toimetaja Mihkel Mõisnik ütleb, et juba töö iseloomu tõttu ei saa kirjastus endale tasuta proovitööde kasutamist lubada. "Žanr ei võimalda," kummutab ta sellise võimaluse. Raamat on selleks liiga mahukas materjal.
Kandideerijatele teha antava proovitöö pikkus on kuni kümme lehekülge ning selle tõlkimiseks kuluv aeg sõltub tegija professionaalsusest. "Tekst, mis tõlkida antakse, pole muidugi kõige lihtsam, vaid sisaldab keerulisi osi, et kõik hakkama ei saaks." Proovitöö on ühtlasi osa materjalist, mida väljavalitu hiljem kasutada saab ning mille eest talle ka tasu makstakse.
Laiali jagatakse üks ja sama osa raamatust, et tehtud töid oleks võimalik võrrelda ja näha, kuidas eri tõlkijad ühe ja sama osaga hakkama on saanud. Proovijaid pole sugugi nii palju, et nende töödest tõsiselt võetava osa raamatust kokku saaks.
See, et tellitakse palju ja pikki proovitöid, mille põhjal saaks raamatu tasuta kokku panna, on Mõisniku sõnul linnalegend. "Kui oleme tõlkijast keeldunud, siis on tema tehtud töö olnud kehv. Kehva tööd me lihtsalt ei taha."
Üldjuhul töid ei retsenseerita ega tagastata, aga Mõisniku sõnul on rusikareegel, et kõige rohkem uurivad vigade ja tagasilükkamiste põhjuste kohta kõige kehvemat tööd teinud inimesed ning sageli pole just nemad rahul ka eitava otsusega.
Proovitöö aitab inimesest sotti saada. OÜ Robinson Restoranid tootmis- ja teenindusjuhi Rita Veskimeistri sõnul on proovipäev toitlustusasutuses ainuke võimalus tööle soovivast inimesest sotti saada. Rohkem kui üks päev inimest tasuta tööle rakendada oleks aga teenindusettevõtte puhul kandideerija ärakasutamine. "Pole muud võimalust selgeks teha, kui kiiresti inimene harja liigutab või kui hästi ta klientidega hakkama saab," usub Veskimeister.
Eriti vajalik on see seepärast, et kandidaatidele esitatavad nõudmised on üsna leebed ja sihtrühma kuuluvate 21-22aastaste noorte CVdes pole sageli eriti midagi kirjas. Seega pole võimalik neile millegi muu põhjal hinnangut anda. "Suudame kõik oskused kandideerijale ise õpetada, aga on vaja välja selgitada, kas inimene on ikka õppimisvõimeline," märgib Veskimeister.
Samas on tema sõnul teenindusvaldkonnas tööjõupuudus, mistõttu on latti tugevasti alla lastud. "Hoolimata sellest ei ilmu 90% proovipäevale kutsututest üldse kohale. Need, kes jõuavad, loodavad aga sageli nii suurt palka, et teenindussfäär ei suuda seda neile kunagi pakkuda," ütleb Veskimeister ja lisab, et pole kuulnud, et keegi oleks proovipäeva eest kunagi mingit tasu nõudnud.
Paaritunnine töö on õigustatud. Pizza Americana juhataja Merje Käspri sõnul pole neil küll juba mõnda aega olnud võimalust uusi inimesi proovida, kuna olemasolev meeskond on püsinud stabiilsena, ent muidu on paaritunnine proovipäev toitlustusettevõttes täiesti õigustatud. "Inimesele peale vaadates pole võimalik öelda, kuidas ta tööga hakkama saab," nendib Käspri.
Samas tunnistab ta, et restoranil on läinud hästi, sest valdav osa proovijaid on tööga kenasti hakkama saanud. "Ehkki enamik neist pole pitsarestoranis varem töötanud, pole töös midagi sellist, mida ei annaks ära õppida. Noored, kes tööd tahavad teha, saavad ikka hakkama," lisab ta.
Proovitööle võiks kuluda maksimum päev või isegi vähem. Et ei juhtuks nii, nagu kord oli, et tegin suure proovitöö, mis koosnes kolmest eri ülesandest, milleks kulus rohkem kui päev. Kuna läks kiireks ja kvaliteet kannatas, siis proovitöö põhjal ma väljavalituks paraku ei osutunud.
Muidugi tekitas see pahameelt, et küsitud töö maht oli suur ja lõpuks ei saanudki kohta, aga konkurentsioludes pole midagi teha.
Kord juhtus ka nii, et tegin tööle kandideerimisel proovitöö, mille peale mind välja valiti, ent otsustasin kohast loobuda, mispeale maksti proovitöö mulle kinni, kuna ettevõte tahtis seda kasutada.