Investorid vaatavad Ida-Euroopa poole

Rainer Saad 27. september 2011, 20:01

Ida-Euroopa riigid, mis 2009. aastal nägid välisinvesteeringute katkemist ning kõrget töötuse tõusu, on praegu palju paremas seisus kui enamus Lääne-Euroopa riike.

„Ida ja Kesk-Euroopa riigid on täide viinud struktuurseid reforme, üritavad edasi liikuda läbi nende reformide ning nad on palju edukamad kui arenenud riigid,” ütles Peter Attard Montalto, arenevate turgude majandusteadlane.

Ida ja Kesk-Euroopa credit default swapsid (krediidiriski kindlustus maksejõuetuse vastu) on madalamad kui hädas olevate euroala riikide omad. Samuti on arenevate Euroopa riikide võlatase võrreldes SKP-ga tunduvalt väiksem.

Euroala riikide keskmine avalik võlg SKP-st on 85%. Poolal on see 55%, Tšehhil 38%, Ungaril 80%, Slovakkial 41%, Eestil 6,6%, Lätil 44,7%, Leedul 38,2%.

Kuna investoritele jääb ohutuid kohti maailmas üha vähemaks, siis 2 aasta tagused suurimad kannatajad Euroopas on äratanud investorites huvi nii kasumi kui ohutuse mõttes. Siinkohal annab ka Šveitsi Keskpank selleks hoogu juurde, kes seadis piiri frangi kallinemisele euro suhtes.

„Ida-Euroopa riigid ei ole trükkinud raha nii nagu USA, Euroopa Keskpank, Hiina ning teised riigid on seda teinud, sellepärast on ka intressimäärad stabiilsed ning inflatsioon alaneb,” ütles Mark Mobius, Templeton Emerging Markets Group president.

UniCredit kirjutab Ida-Euroopa kohta, et madal inflatsioon peaks aitama Ida-Euroopal seista vastu euroala ja USA majanduste aeglustumisele. Tarbijate nõudlus võib saada hoogu nende ostujõu suurenemisest.

Aga kuna pilved Lääne-Euroopa kohal on muutumas tihedamaks, on ka Ida-Euroopa väljavaade muutunud tumedamaks.

„Praegusel hetkel on kõik Kesk ja Ida-Euroopa turud mõjutatud euroala välismõjudest,” ütles Simon Quijano-Evans, ING-i majandusteadlane. „Investorid on Ida-Euroopa suhtes ettevaatlikud seoses euroala pärast, eriti USA investorid.”

 

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. September 2011, 10:26
Otsi:

Ava täpsem otsing