Kriisitasemest odavamad USA aktsiad

Fredy-Edwin Esse 04. oktoober 2011, 00:00

Langus USA aktsiaturgudel, mille käigus on kaduma läinud ligi 3 triljonit dollarit, on teinud aktsiad 25% odavamaks võrreldes viimase üheksa kriisi keskmise tasemega. Suhtarve ei ole tõstnud isegi firmade kasumiprognooside vähendamine.

Hämmastavalt odavad aktsiad. Standard & Poor's 500 indeksisse kuuluvate ettevõtete aktsiate ettevaatav kasumi-hinna suhe on kukkunud 10,2ni. Võrdluseks: alates 1957. aastast on kõigi majanduslanguste keskmine tulemus 13,7.

See on seda tähelepanuväärsem, sest analüütikud on enda prognoose kärpinud. Keskmiselt on kasumiprognoose vähendatud 2,6%, 110,79 dollarini aktsia kohta, mis on suurim kaheksanädalane langus pärast 2009. aastat.

Turuosalised on aktsiahindade liikumise suhtes eri meelt. Optimistid väidavad, et isegi kui firmade kasumid tuleval aastal ei kasva, on aktsiad ikkagi odavad. Pessimistid vaidlevad vastu, et analüütikud on alles hakanud prognoose alandama ja aktsiad muutuvad kallimaks siis, kui USA sisemajanduse koguprodukt kahanema hakkab.

Prognoositakse rekordilist kasumit ja majanduslangust. "Me näeme kasvust tulenevaid hirme," ütles Bloombergile Legg Masoni portfellihaldur Wayne Lin. "Küsimus on selles, kui palju on sellest sisse hinnatud. Ma usun, et kui meil ei tule kaksiklangust ja kasumid püsivad muutumatuna, on praegune hinnatase mõistlik. Turg juba ootab neid alandamisi."

Praegu prognoosivad Wall Streeti analüütikud, et kasumid kasvavad sel aastal 17%, rekordilise 99,17 dollarini aktsia kohta, ja tõusevad ka järgmisel aastal. Samas on viimasest kriisist näha, et analüütikud ei lõpetanud prognooside alandamist 2009. aastal veel kaks kuud pärast seda, kui S&P 500 kukkus 12 aasta madalaimale tasemele.

Keegi ei tea praegu, mis tuleb, kuid Bloombergi küsitlusest selgub, et koguni kolmandik investoreid arvab, et maailm vajub tuleva aasta jooksul majanduslangusse.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 19:03
Otsi:

Ava täpsem otsing