Kolmapäev 7. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Lämmastik ja tapiokk

Mariliis Pinn 06. oktoober 2011, 00:00

"Ettevõtted tahavad oma inimestele mõnusat äraolemist ja uusi kogemusi pakkuda," põhjendas restorani Dominic peasommeljee Imre Uussaar, miks ettevõtted aina enam tee toidukoolituste juurde leiavad. "Toidukultuur areneb ja inimesed tahavad teada, mida nad söövad."

Planeeri pikalt ette. Ettevõtteid, kes selliseid koolitusi pakuvad, on turul juba omajagu. Kuna toidukoolitused näikse praegu moes olevat, tuleb arvestada sellega, et osa teenusepakkujate juurde minekut tuleb pikalt ette planeerida. Näiteks mullu veebruaris alustanud Food Studios on järjekord umbes pooleteise kuu pikkune. Eks nende pakutav ole muidugi ka põnev, näiteks saab seal koolituse käigus lämmastikuga jäätist teha.

Koolitunni asemel muhe ajaveetmine. "Tavaliselt tullakse jutuga, et tehku me midagi head ja huvitavat, mida saab koduski proovida," sõnas Food Studio peakokk Indrek Kivisalu. Tema sõnul otsivad ettevõtted kokanduskoolitustelt pigem head äraolemist ja peomeeleolu kui tõsist koolitundi.

"Näitame oma koolitustel, kuidas süüa teha, et inimesed restoranis käies koka tööd väärtustaksid," ütles Kivisalu. "Klient näeb, mis selle taga on. Seletame, miks restoranis tipp ja täpp ja kolm ampsu anuma peal on ning nad üritavad seda järele teha."

Food Studio koolituste valik on lai - alates autentsest Vene köögist ja lõpetades molekulaargastronoomiaga. Käe saab toidutegemises ise valgeks teha või osaleda koos kolleegidega pimeõhtusöögil.

"Reegel on, et toit valmib alati kliendi silme all. Iga hetk saab juurde astuda ja katsuda. Midagi ei tule anonüümsena, tööprotsess on kõigile näha," selgitas Food Studio peakokk Indrek Kivisalu.

"Paljud tulevad siia ja loodavad, et saavad paksu retseptiraamatu. Ei saa! Selgitan, et raamatus ei tohi näpuga järge ajada, tooraineid, retsept käes, poest tooma minna või ühe toote puudumisel kogu roa tegemist pooleli jätta," sõnas Kivisalu. "Õpetan toitu looma kodus olevatest asjadest."

Koolituse hind sõltub inimeste hulgast - mida rohkem osalejaid, seda odavam hind inimese kohta on. 14 inimesele läheks üks tavaline õhtu Food Studios ilma käibemaksuta maksma 640 eurot.

Food Studio Ahtri tänaval asuvasse kööki-söögituppa mahub istuma 32 inimest, püstijalapidudele mahub osalejaid rohkem. Suvel saab kasutada ka terrassi.

15 aastast grilli taga askeldanud Enn Tobrelutsu grillikoolitus on protsessipõhine. "Näitan, kuidas grillida, sütt põlema saada, liha ette valmistada, millised töövõtteid kasutada ja miks ei tohi grillkahvliga lihas sonkida," selgitas Tobreluts, kes tuleb oma treileriga kliendi juurde, kaasas 15 grilli, mille seas maailma suurim ufo, kolm barbeque-ahju ja neli gaasigrilli. Koolitus võib kesta kaks tundi või ka kaks päeva.

Keskmiselt osaleb Tobrelutsu koolitusel kuni poolsada inimest, 200-300 inimese lõbustamine ei ole probleem. Ta ise eelistab koolitada suuri seltskondi, kuna siis saab rohkem show'd teha.

Koolituse hind jääb enamasti 1000 ja 2000 euro vahele sõltuvalt inimeste arvust ja menüüst.

Restorani Dominic peasommeljee Imre Uussaar on Dominici peakoka Allar Oeseljaga veini- ja toidukoolitusi juba kümme aastat teinud. Nende koolitustel osaleb keskmiselt 16 inimest, kes on jagatud nelja meeskonda, millest üks valmistab peakoka juhendamisel, valged mütsid peas, eelroa, teine pearoa ja kolmas magustoidu. Neljas meeskond katab peakelneri juhendamisel laua. Pärast lastakse heal maitsta ja sommeljee tutvustab veine, mida toidu kõrvale mekitakse.

Halba veini pole olemas. "Kui inimesed tulevad esimest korda veinikoolitusele, siis tutvustan, milline vein ja miks teatud söögi juurde sobib, sest poest on sadade seast päris keeruline õiget välja valida," rääkis Uussaar ja lisas, et tihti on inimestel viinamarjasortide suhtes suured eelarvamused.

"Näiteks mõni teatab, et talle ei meeldi Chardonnay, aga ta ei tea, et seda on 28 erinevat variatsiooni väga kergest täidlaseni. Kindlasti on ka tema maitsele sobiv olemas," lisas ta. "Tihti tulevad jutuks tuntud margid, nagu näiteks Castillo ja Late Harvest, mille hulgas on häid veine, tuleb ainult õige kaaslane leida. Nagu ei ole halba ilma, vaid vilets riietus, võib öelda ka, et ei ole halba veini, on vilets kaaslane ehk toit."

Hind sõltub veinist. Veinikoolituse hinnaks võiks arvestada vähemalt 20 eurot inimese kohta. Kui soovitakse ka suupisteid, on maksumus keskmiselt 40-50 eurot inimese kohta. Hind sõltub muu hulgas sellest, millise hinnaklassi veine proovitakse.

Neile, kes on innustunud ökoloogilistest lahendustest, leidub hulk võimalusi viia oma meeskond tutvust tegema loodussõbraliku söögikunstiga. Näiteks saab tervislikku elustiili õppida Polli ja Allika talus.

Polli talus Virtsu lähistel toiduvalmistamist õpetava Marika Blossfeldti moto on see, et looduslik toit tagab täisväärtusliku elu. "Mida looduslähedasem toit on, seda parem kehale," sõnas Blossfeldt. "Suur eksiarvamus on, et tervislik on rasvavaba söök, aga keha vajab rasva paljudeks toiminguteks. Ka need inimesed, kes soovivad kaalu langetada, peavad rasva tarbima."

Tavaliselt tegeletakse Polli talus kokkamise kõrval ka jooga ja muude tervisliku eluviisi juurde kuuluvate tegevuste propageerimisega. Polli talu kööki mahub korraga 15 inimest. Kahe tervise eest hoolitsemisest pakatava päeva eest tuleb 15-liikmelisel seltskonnal maksta umbes 1200 eurot.

Ka Allika talu Läänemaal on pühendunud tervislike eluviiside propageerimisele. Nende repertuaari kuuluvad taimetoidu-, ürdiaia- ja leivateokoolitused. "Ürdiaias näitame, milline ürt välja näeb ning kuidas seda korjata ja kuivatada. Samuti teeme ürdisoolasid ja -õlisid," selgitas perenaine Eliko Nooton. "Taimetoidukoolitustel on pearõhk suppidel ja ahjuvormidel. Tooraineks passib kõik, mida parasjagu loodusest ja kasvuhoonest saab. Koos jahimeestega oleme teinud koolitusi ka metsloomalihast."

Kuna toidutegu toimub välitingimustes, siis tegutseb talu vaid suviti. Välikööki mahub askeldama 15 inimest. Hind sõltub kokkuleppest.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:13
Otsi:

Ava täpsem otsing