Peatatud hetkede maagia

Signe Sillasoo 07. oktoober 2011, 00:00

Juba mõne päeva väldanud fotokuu on osa kultuuripealinna sügisesest programmist, mille eesmärk on festivali kunstilise juhi Marge Monko sõnul tõmmata fotokunstile suuremat tähelepanu, kui üks-kaks näitust pakkuda suudaksid. "Fotokunstnike ühenduse soov oli korraldada festival, kus fotokunstil oleks lai kõlapind ning kus peale näituste toimuksid erinevad sündmused ja oleks võimalik huvilisi fotograafias harida," selgitas Monko.

Nii ongi peale arvukate fotoväljapanekute kavas ööülikooli fotokunstiteemalised loengud ning giidituurid, mille raames tutvustatakse Kumu, Eesti Ajaloomuuseumi või Tallinna Kunstihoone ja Vabaduse väljaku tunneli eksperimentaalgalerii näitusi, samuti kaamerakunsti üldisemalt.

Toimub ka hulk kohtumisi kunstnikega ning kuu lõpus on kavas õpikojad, mille fookuses on Monko sõnul näiteks suureformaadiliste fotode printimine, samuti piltide töötlemine ja värvihaldus ehk kuidas pildi värve paika sättida ja neid printimisel hästi säilitada.

Suurtest näitustest soovitab Monko külastada täna Kumus avatavat rahvusvaheliste autorite näitust "Teisele poole", samuti Baltimaade noorte kunstnike näitust "Sündinud samas kohas: kujutis, mälu ja fiktsioon Baltimaades", mis on üleval Tallinna Kunstihoones. Näitus on osa projektist "Uurides Baltikumi", mille eesmärk on teha ülevaade 1970.-1980. aastatel sündinud Baltimaade fotokunstnike loomingust.

Eksperimentaalgalerii pakub võimalust tutvuda fotot eksperimentaalsel viisil kasutavate installatsioonidega, samuti saab näha, kuidas töötab polüfooniline passifotoautomaat.

Festival lubab Monko sõnul heita pilgu ka natukene intiimsemas keskkonnas toimuvatele näitustele, mis on üles sätitud kunstnike kodudesse. "Korterinäituste eesmärk on pakkuda noortele kunstnikele huvitavat formaati ja kohta, kus näitust teha, teisalt aga publikule võimalust tutvuda fotokunstiga erinevates linnaosades ja miljöödes," selgitas Monko.

Näituste lahtiolekupäevadel toimuvad kunstnikega vabas vormis teeõhtud, mis avavad fotograafi loomingu ja näituste tagamaid.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:16
Otsi:

Ava täpsem otsing