Laupäev 25. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Hiina lobitöö üritab Kongressi jüaani-eelnõud summutada

Maarja-Liis Mitri 12. oktoober 2011, 21:14

Hiina on alustanud USA-s võimsa lobikampaaniaga, et summutada Kongressis eelnõu, mis karistaks riiki alahinnatud jüaani eest, vahendab uudisteagentuur Reuters.

USA Hiina saatkond on moodustanud spetsiaalse 12-liikmelise lobimeeskonna, kelle ülesandeks on kohtuda poliitikute ja nende abidega, teha telefonikõnesid asjasse puutuvatesse ametkondadesse ja isikutele ning arutada eelnõud Valge Majaga.
Lisaks maksab Hiina saatkond ühele Washingtoni advokaadibüroole 35 000 dollarit kuus, et viimane teeks Kongressis lobitööd ja aitaks Hiinal paremini aru saada USA parlamendi poliitikast.

Reutersi hinnangul on Hiina lobitöö tugevalt edasi arenenud. Veel kümme aastat tagasi ignoreeris riik suuremalt jaolt  Kongressis toimuvat arutelu ja mitmed Hiina ametnikud pidasid USA rahvaesindajaid vaid valitsuse suuvoodriks.               Viimasel ajal on areng aga veelgi edasi läinud ja enam ei kaevelda iga Hiinat puudutava eelnõu pärast, sest on juba eos teada, et paljud neist ei jõua kuhugi.

Kongressis on hetkel arutlusel eelnõu, mis lubaks Hiinast pärit kaubale kehtestada karistavad importtariifid, juhul kui jüaan jääb dollari suhtes kunstlikult madalale tasemele. Hiina on Ühendriike hoiatanud, et eelnõu läbiminek võib algatada kaubandussõja, mis tooks kahju mõlemale poolele.

Teisipäeval võttis Senat eelnõu 63:35 häälteenamusega vastu, kuid Esindajatekojas ei pruugi sel sama edukalt minna. Vastuhääletanud vabariiklasest senaator Orrin Hatch, sõnas, et ära tuleb kuulata ka Hiina ametnike seisukoht, lisades, et need, kellega ta ise on kohtunud, on väga mures.

Kuigi president Obama pole eelnõule oma toetust andnud, süüdistas ta eelmisel nädalal hiinlasi süsteemiga mängimises. Jüaani hoidmine kunstlikult madalal tasemel muudab Hiina ekspordi maailmaturul odavamaks, andes sellega riigi kaubale ebaausa konkurentsieelse.

Eelnõu pooldajad usuvad, et jüaani tõus aitaks kaasa USA ekspordile ja võimaldaks luua uusi töökohti, samas kui vastased kardavad, et eesootav kaubandussõda kahjustaks nõrka Ühendriikide majandust veelgi.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. October 2011, 22:03
Otsi:

Ava täpsem otsing