Kõigepealt, ära tee kahju

Raimo Ülavere 17. oktoober 2011, 00:00

Juhi üks põhiülesandeid on aidata töötajatel vältida negatiivseid tagasilööke. Miks? Sest negatiivse tagasilöögi mõju inimese motivatsioonile on mitu korda suurem, kui sarnase positiivse sündmuse mõju.

Ehkki positiivne sündmus suurendab rahulolu, õnnetunnet ja vähendab frustratsiooni, ei mõju sarnane negatiivne sündmus emotsioonidele lihtsalt sarnaselt, aga miinusmärgiga - tema mõju emotsioonidele on mitu korda mõjusam. Õnnetunne väheneb negatiivse sündmuse puhul kaks korda tugevamalt, kui ta positiivse sündmuse puhul kasvab. Frustratsioon kasvab lausa kolm korda enam, kui ta positiivse sündmuse puhul kahaneb.

Teiseks, negatiivse reaktsiooni esile kutsuva juhi mõju on oluliselt laiem kui positiivseid reaktsioone esile kutsuva juhi oma.

Kolmandaks, korrelatsioon meeleolu ja negatiivsete sündmuste vahel on viis korda tugevam kui meeleolu seotus positiivsete sündmustega.

Neljandaks, töötajaile jäävad enam meelde juhi negatiivseid reaktsioone esile kutsunud käitumised.

Mida sellest järeldada? Esiteks, positiivsete sündmuste olulisust ja arvu on raske ülehinnata. Ja teiseks: juhi ülesanne on kaotada töötajate igapäevatööst takistusi, mis võivad esile kutsuda negatiivseid emotsioone ja suurendada frustratsiooni. Mõistagi tasub juhil vaadata peeglisse - kas mõned takistused võivad alguse saada just juhi enda käitumisest. "Kõigepealt, ära tee kahju," see arstide esmane käsk sobib hästi ka juhtidele.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. December 2011, 16:49
Otsi:

Ava täpsem otsing