Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Äritüli viis varade lahutamiseni

    26. augusti hommikul toimus notar Tiit Sepa büroos Tallinnas Rävala puiestee Radisson Blu büroomaja viiendal korrusel ASi Ärimaja nõukogu koosolek. Kohal olid kaks nõukogu liiget kolmest: nõukogu esimees Andres Toome ja poole ettevõtte omanik ning nõukogu liige Marcel Vichmann. Kolmas nõukogu liige Katren Helinurm kohale ei ilmunud, ehkki talle prooviti koosoleku kutse kohtutäituri abil kätte toimetada. Selle vastuvõtmisest ta keeldus. Nõukogu esimees Toome oli Vichmanni poolel, Helinurm aga ettevõtte teise omaniku Olav Miili poolt määratud.
    Koosolekul viibis ka Miil ise, kes oli tollal veel Ärimaja juhatuse liige. Tal oli kaasas Raidla büroo vandeadvokaat Toomas Vaher. Õhus oli pinget, mis lõppes Miili ja Vichmanni vahelise sõnelusega. Vichmann uuris, kas Miil on suve jooksul ettevõtte varaga teinud olulisi tehinguid. Miil tunnistas, et on, aga ei soovinud lähemalt rääkida.
    Miil: kaitsesin enda huve. Lõpuks Miil siiski ütles, et kaitses äsja Arti Arakasega sõlmitud lepingu kaudu iseenda huve. Tehtud tehing oli tema kinnitusel sõlmitud turuhinnaga. "Leping on tehtud minu kaitseks ja kokkuleppel tagasipööratav, kui aktsionäride vahel saavutatakse muud kokkulepped. Äriühingut leping ei kahjusta," lisas Miil, kuid keeldus lepingut näitamast. Tehing on tehtud ettevõttele kuuluva kinnisvaraga, aga millisega täpsemalt, ei selgu.
    Kinnisvara ja osalusi muudes ettevõtetes on Ärimajal üksjagu - viimati esitatud 2009. aasta aruande järgi on nende väärtus üle 61 miljoni euro. Ärimaja või selle kontserni kuuluvad ettevõtted omavad näiteks Tallinnas Pärnu maanteel asuvat büroohoonet, kus tegutseb Äripäeva toimetus. Samuti kuulub firmale tütarettevõtte kaudu pool Meloni Ärikeskusest Estonia puiestee alguses.
    Lisaks omab Ärimaja Lätis 95% SIA Hotel Jurmala SPAst. Ka ühisesse laevandusärisse praamikuningas Vjatšeslav Leedoga investeerisid Miil ja Vichmann Ärimaja kaudu - uued parvlaevad on praeguseks valmis ja sõidavad Lääne-Eesti saarte ning mandri vahel. Siin loetletu on vaid osa firma hallatavatest varadest. 2009. aasta lõpus oli Ärimajal jaotamata kasumit üle kaheksa miljoni euro.
    Miili ja Vichmanni sõnavahetus augustikuisel nõukogu koosolekul läks sedavõrd tuliseks, et Miil ja tema nõustaja Vaher lahkusid. Toome ja Vichmann otsustasid aga Miili ettevõtte juhatusest tagasi kutsuda ning määrata uueks juhatuse liikmeks Henn Ruubeli.
    Kokkulepe pärast kohtulahingut. Viimase kahe kuu jooksul on erinevate pisiasjade üle vaidlemine andnud üksjagu tööd ka kohtutele. Vichmann üritas augustikuist nõukogu otsust juhatuse liikme vahetamisest äriregistrisse kanda, Miil aga proovis omapoolse hagiga sama otsuse tühistamist saavutada. Kohus määras oktoobris hagi tagamise korras Ärimajale ka uued juhatuse liikmed - omanikevahelise kompromissi korras said nendeks ASi Go Group üks omanikest Tiit Pruuli ja Eften Capitali aktsionärid Olari Taal ning Tõnu Uustalu.
    Ärimaja ei olnud ainus tüliküsimus Vichmanni ja Miili vahel. Pea äravahetamiseni sarnase stsenaariumi järgi toimetati ka Logoneris, kus osalused jagunevad meest vahel samuti võrdselt. See ettevõte on eelkõige tuntud oma plaani poolest rajada Maakri tänavale 110meetrine kõrghoone, mille eelprojekteerimist juba mullu alustati. Bilansi järgi on ettevõttel vara 14 miljoni euro eest, jaotamata kasumit aasta lõpu seisuga kogunenud 9,6 miljonit.
    Ka Logonerile määras kohus uued juhatuse liikmed - samad kompromisskandidaadid Taali, Uustalu ja Pruuli.
    Taali sõnul määrati ta ettevõtte juhatusse, kuna ta on Eftenis aktsionär. "Eften haldab neid maju, mis Ärimajale kuuluvad, ja siis omanikud jõudsid kokkuleppele, et mina ja mõni inimene veel võime seal juhatuses olla," sõnas ta eelmisel nädalal.
    Tema ütlusel koormavad sellised tülid tippärimeeste vahel tarbetult kohut. "Olukord on selline, et hästi palju juriste saab raha teenida. Kahju on ainult ühest asjast - selliste jamadega koormatakse kohut. Tegelikult peaks sellised asjad hagejad ise kinni maksma. Mul ei oleks midagi selle vastu, kui riik saaks sellise asja pealt kasu," märkis ta.
    Osapooltevahelist vaidlust ta aga täpsemalt lahata ei tahtnud. "Ütleme nii, et ühel momendil hakkavad kulud minema nii suureks, et mida ajas edasi, seda ligemale kompromissile jõutakse. Ja muidugi on lootust, et kompromiss võib tulla küllalt äkki," lisas Taal.
    Üsna äkki see kokkulepe eelmise nädala lõpus sündiski ja sellega langesid hoobilt ära ka kõik kohtuasjad. Vichmanni sõnul allkirjastati kavatsuste protokoll, kuidas tüli lahendada ja projektid jagada. "Olav Miilile jääb laevanduse projekt, kinnisvara jagame ära ja osa kinnisvarast müüakse mõnele fondile. Ühtegi objekti ega projekti veel lõplikult vormistatud ei ole," sõnas ta eile.
    Tüli ennast ei kommenteerita. Tülitsemise põhjust osapooled erilise innuga kommenteerida ei taha. "Mis ma seal ikka kommenteerin - üritame neid lahendada. Ma ei ole vist avaliku elu tegelane," ütles Miil eelmisel nädalal. "Tõesti ei ole huvi seda lahata avalikkuse ees," lisas ta.
    Ka Vichmann ei soovinud teemat sügavamalt lahata. "Nagu selliste asjade puhul ikka, on eri arvamused suuliste kokkulepete meeldetuletamise ja juhataja tegude tõlgendamise kohta," märkis ta. Vichmanni sõnul ei olnud tal osanikuna täpset infot, mis ettevõtetes toimus. "Arvan, et arvestades OMi (Olav Miil - toim) varanduslikku seisu ja iseloomuomadusi, sobib OM sellise äriühingu juhatajaks, kus teisi osanikke peale tema enda ei ole, ja samas ei pea ka mitte midagi tegema," lisas Vichmann.
    Tüli tuumani ei aita jõuda ka esitatud hagiavalduste ja kohtumääruste lugemine. Selgeks saab vaid see, et ettevõtete nõukogus andis Miili arvates Vichmannile trumbid kätte neljanda nõukogu liikme Aadu Lubergi volituste lõppemine tänavu mais. Luberg oli nõukogus just Miili esindaja.
    Olav Miili ja Marcel Vichmanni vahel jagamisele minev Ärimaja kontsern on seotud ka uute parvlaevade ehitamisega, mis kurseerivad ASi Saaremaa Laevakompanii (SLK) käe all Lääne-Eesti saarte ja mandri vahel.
    Miil ja Vichmann sisenesid laevaärisse Arco Vara osanike Hillar-Peeter Luitsalu ja Richard Tominga kaudu. Just Luitsalu ja Tomingas olid esialgu koos Väinamere laeavaliikluse valitseja Vjatšeslav Leedoga 2007. aastal asutatud laevandusega tegelevate ettevõtete Dagenhart, Reyna Trade ja Paxton Assets taga.
    Ettevõtete vahendusel valmistati ette uute parvlaevade ehituse finantseerimist. 2009. aastal sisenes kõiki kolme ettevõttesse AS Ärimaja ja sai firmades 60%-lise osaluse. 40% jäi SLK ja Holostovi Kinnisvarahalduse kaudu Leedole.
    Laevu omatakse Saksa firmade kaudu. Mullu lõi Ärimaja Saksamaal kaks ettevõtet, mis omavad kahte praeguseks liinile toodud parvlaeva - Saaremaa Ferry Erste Beteiligungs GmbH & Co ning Saaremaa Ferry Zweite Schifffahrts GmbH & Co. Tütarettevõtete Paxton Assets ja Reyna Trade kaudu omandati Saksamaa firmadest 75%. Kolmas laev kuulub firmale nimega Saaremaa Investments I Ltd, mille on omakorda asutanud DVB Bank.
    Laevade ehitus läks kokku maksma umbes 90 miljonit eurot. SLK tasub laevade omanikfirmadele rendimakseid, kuid kui suur see makse on, jätab laevakompanii juht Tõnis Rihvk lepingutingimuste konfidentsiaalsusele viidates enda teada.
    Tänavusest riigieelarvest maksab riik SLK tütarettevõttele Väinamere Liinid laevaliikluse korraldamise eest dotatsiooni 13,2 miljonit eurot. Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis teatakse üllataval kombel seni, et laevad kuuluvad SLK-le.
    Samuti olid Miil ja Vichmann ühiselt seotud olümpiapurjespordikeskusega. Kuni 2009. aasta oktoobrini kuulus Pirital asuv ja piirkonnas suuremahulist kinnisvaraarendust plaaniv AS Tallinna Olümpiapurjespordikeskus (TOP) võrdsetes osades Regati Valduse ASile ja Arco Vara tütarettevõttele AS Arco Investeeringud.
    Regati Valduse taga on Marcel Vichmanni First Telecom Trading ning ehitusettevõtjad Aivar Tuulberg, Raivo Rand ja Urmas Uustal oma firma ASi C.H.P. kaudu.
    Miil jäi TOPist eemale. Rahahädas Arco Vara otsustas aga oma osaluse müüa - ostjaks Miilile ja Vichmannile kuuluva ASi Ärimaja tütarettevõte OÜ Texsito, mis maksis selle eest 37,5 miljonit krooni. Mullu detsembrist kuulub TOP juba täielikult Regati Valdusele ehk siis Miil on mängust väljas.
    TOP on aastaid maadelnud purjespordikeskuse kinnistu detailplaneeringuga, kuhu plaanib rajada ka korterelamuid. Selle menetlus pole linnavalitsuse kadalipust veel läbi jõudnud.
    Septembri alguses pidasid Marcel Vichmann ja Andres Toome veel ühe ASi Ärimaja nõukogu koosoleku. Tol hetkel oli Olav Miili ja Vichmanni tüli sedavõrd võimsaks paisunud, et muu hulgas võeti vastu otsus algatada Ärimaja endise juhi ja kaasomaniku Miili suhtes vajalikud menetlused, sh tsiviil- ja kriminaalasjad.
    "Ei näe alust, aga kui huvi on, miks mitte," kommenteeris Miil eelmisel nädalal võimalikku kriminaalasja algatamist.
    Vichmann kinnitas, et avaldust kriminaalasja algatamiseks toona ei esitatud. "Hetkel on lootust, et saab ilma selleta hakkama," ütles ta.
    Pärast kokkuleppele jõudmist on vaidlused Vichmanni ja Miili vahel vaibunud ja ilmselt ei näe üks osapool enam ka teisel võimalikku kriminaalset süütegu.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ignitis kinnitas kõbusa dividendi
Leedu energiaettevõte Ignitis Group kinnitas eile toimunud aktsionäride korralisel üldkoosolekul eelmise aasta teise poolaasta eest aktsionäridele makstava dividendi, selgub börsiteatest.
Leedu energiaettevõte Ignitis Group kinnitas eile toimunud aktsionäride korralisel üldkoosolekul eelmise aasta teise poolaasta eest aktsionäridele makstava dividendi, selgub börsiteatest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Läti keskpank tõmbas kasvuprognoosi allapoole
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Hollandi firma plaanib Pärnusse miljarditehast Riisalo: kui saame neid kuidagi aidata, siis teeme seda
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse.
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse.