Maailmapank näitab Eestit halvas valguses

Alyona Stadnik 01. november 2011, 00:00

Maailmapanga septembris avaldatud edetabeli Ease of Doing Business järgi on äritegemine Eestis aastaga järsult keerukamaks läinud ning oleme tabelis kukkunud kuus kohta.

Eriti järsk kukkumine toimus ehituslubade valdkonnas, kus Eesti langes tervelt 52 kohta. Uuringust selgus, et aastaga on ehituslubade saamine kallinenud koguni 15 korda. Uuringus toodi näitena Tallinna Vee tariifid. Kui 2010. aastal läks laohoone ühendamine veevõrguga maksma 17 500 Eesti krooni, siis 2011. aasta uuringus oli liitumiskuluks märgitud 17 500 eurot. Sarnase eksimuse on Maailmapank teinud ka elektrisüsteemiga liitumise kulude kajastamisel.

Eesti langus ärikeskkonna edetabelis üllatas ka riigikantseleid. Näiteks juhiti uuringut kommenteerides tähelepanu sellele, et ebatäpne on ka Eesti koht tööturu jäikuse edetabelis. Uuringu koostajad olid jätnud arvestamata, et Eestis kehtib 2009. aasta suvest uus töölepinguseadus, mis suurendas oluliselt tööturu paindlikkust. Samal põhjusel oli Eesti puhul Maailmapanga uuringus ebatäpselt kajastatud koondamiskulude suurust.

Rahandusministeeriumist teatati, et nad on juhtinud sellele veale tähelepanu. Eestit ei peaks ministeeriumi hinnangul see näpuviga mõjutama.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 19:05
    Otsi:

    Ava täpsem otsing