Võlakirjade pikaajaline tootlus lõi aktsiaid

Romet Kreek 31. oktoober 2011, 10:03

Tänu peaaegu aastakümne suurimale võlakirjade tõusule USAs on 30aastase perioodi jooksul võlakirjad tootluselt edastanud aktsiaid, see on esmane selline juhtum alates 1861. aastast, kirjutab Bloomberg.

Viimase kolme aastakümnega on USA pikaajalised valitsuse võlakirjad tootnud keskmiselt aastas 11,5 protsenti, lüües S&P 500 indeksi 10,8 protsendist keskmist aastast tootlust, ütles Bianco Researchi president Jim Bianco. Investorid otsisid Lehman Brothersi pankroti järel turvalisust võlakirjadest.

„Põlvkonna pikkune võlakirjade võit aktsiate üle on olnud suurim investeerimisteema, millega kõik on eksinud,“ ütles Bianco. Eksinud on paljud alates maailma suurima võlakirjafondi PIMCo juhist Bill Grossist kuni tuntust kogunenud Citigroupi aktsia müüki 2007. aastal soovitanud pangandusanalüütiku Meredith Whitney’ni. „Kõigi peades on nii kinnistunud idee, et madalate tootluste tõttu tuleb võlakirjadele eelistada aktsiaid ning keegi ei taha lasta end sellest mõjutada.“

„Stocks for the Long Run“ raamatu autori Jeremy Siegeli sõnul olid aktsiad igal 30aastasel perioodil alates 1861. löönud võlakirju.

30. septembri lõpuga tootsid võlakirjad aktsiatest rohkem 30aastasel perioodil, milline viimati juhtus Kodusõja ajal, kui USA majandus arenes farmist tehaste põhiseks.

„Võlakirjade ralli on kord sajandis sündmus,“ ütles Siegel. „Matemaatiliselt on võimatu, et edaspidi teeniksid võlakirjad samasugust tootlust, samas, kui aktsiad suudavad enda tootlust jätkata, mistõttu viimased peaksid tootma rohkem. Kui te magasite võlakirjade ralli maha, siis nii see oli.“

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. October 2011, 10:03
Otsi:

Ava täpsem otsing