Moody’s jättis Leedu krediidireitingu muutmata

Birjo Must 02. november 2011, 17:16

Reitinguagentuur Moody’s jättis Leedu krediidireitingu ja selle väljavaate muutmata. Leedu valitsuse võlakirjade reiting on Baa1 ja väljavaade stabiilne.

Leedu riigi väljakutseteks peab reitinguagentuur liigset eelarvepuudujääki, kasvu pidurdavaid laenutingimusi, kõrgest töötuse tasemest tulenevaid sotsiaalseid väljakutseid ja haavatavust välistele šokkidele.

Moody’se poolt kinnitatud Leedu riigireitingu väljavaade on stabiilne. Kuigi majandus taastub langusest, on riigil veel mitmeid väljakutseid, kirjutab agentuur aruandes. Nende hulka kuulub näiteks Leedu suur eelarvedefitsiit, kõrge töötuse tase ja võlgade vähendamise protsessist tekkivad negatiivsed tagajärjed.

Reitingut võiks tõsta pikaajaline jätkuv majanduskasv ja majandusliku olukorra tugevnemine, mis aitaks vähendada haavatavust välistele šokkidele. Lisaks selge ja õigeaegne teekond euroala liikmeks saamisel, mis annaks väljapääsu valuutakursi kõikumisest tulenevatest riskidest.

Reitingut võib vähendada planeeritud eelarve konsolideerimine, mis ähvardaks riigirahandust ja lükkaks märkimisväärselt edasi potentsiaalset liitumist euroalaga.

Leedu majandus kasvas 2011. aasta 3. kvartalis 6,3%. Koos ekspordiga kasvas ka eratarbimine ja investeeringud vastavalt 6,3% ja 23,1%. Tööhõive kasvas käesoleva aasta teises kvartalis 4,3% ja töötuse määr kahanes 15,6%-le.


Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. November 2011, 17:17
Otsi:

Ava täpsem otsing