Laupäev 22. oktoober 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Küberpätid võivad saada süüdistuse Eestis ja USAs

Katre Pilvinski 10. november 2011, 12:37

Küberkuritegevuses kahtlustatavana kinni peetud Eesti ja Vene kodanikud võivad saada kriminaalsüüdistuse nii USAs kui ka Eestis.

Arvutikelmuse ja rahapesu juhtum tuli ilmsiks pärast seda, kui Eesti kaitseminister Mart Laar lahkus Washingtonist küberjulgeoleku teemal toimunud kohtumiste järel USA seadusandjate ja ametnikega, kirjutas Chicago Tribune.

Eesti on võtnud juhtiva rolli, et tugevdada küberjulgeolekut pärast 2007. aasta aprilli küberrünnakut, milles süüdistati Venemaad. Venemaa aga salgab igasugust seotust rünnakuga.

USA korrakaitseametniku sõnul ähvardab lisaks USA kriminaalsüüdistustele küberpätte kriminaalsüüdistus neid ka Eestis.

Riigiprokuratuuri avalike suhete juht Kadri Tammai selgitas, et kui prokurör läheb asjaga kohtusse ning esitab kahtlustatavana kinni peetule süüdistuse ja kohus leiab, et see süüdistus on põhjendatud ja määrab neile karistused, siis nad võivad saada karistused Eestis nende kuritegude eest, mille eest neil on siin süüdistus esitatud, ja seejärel loovutatakse nad USAle, kus siis toimub sealne kohtupidamine.

“Kui sealne kohus leiab samuti, et need isikud on need arvutikurteod toime pannud, siis nad võivad saada karistuse ka USAs. Nad võivad saada süüdistuse mõlemas riigis, kuid erinevate kuritegude eest,” lisas ta.

USA Eesti suursaatkonna kõneisik märkis, et küberkurjategijate arreteerimiseni viis kahe riigi ametnike tihe koostöö, juhtum on piiriülese koostöö hea näide.

Politsei- ja piirivalveameti kriminaalpolitseiosakonna, riigiprokuratuuri, Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi, FBI, NASA ja USA prokuratuuri koostööna peeti 8. novembril kinni kuus meest ja üks naine, keda kahtlustatakse ulatuslikus arvutikelmuses ja rahapesus. Kahtlustused on esitatud ka viiele nende kontrolli all olevale äriühingule.

 

 

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2011, 12:37
Otsi:

Ava täpsem otsing