Kumu kutsub avastama teatrimaailma graafikas

ÄP 11. november 2011, 00:00

Näitusel "Teatrimaailm Eesti graafikas 1970.-1980. aastatel" eksponeeritakse Eesti Kunstimuuseumi kollektsiooni kõige arvukamat osa - graafikat - esindavaid graafilisi lehti ning sürrealismist mõjutatud teatriplakateid.

Üleval on tööd näiteks Vive Tollilt, kes tegi näituse jaoks mitu järeltrükki oma 1970.-1980. aastate plaatidelt. Tema graafikas on näha liikumiselt tabatud inimesed, erinevad ruumitasandid ja tähendusi kandvad rekvisiidid - kõik see, mis on oluline muusikateatri laval.

Tallinna vanalinna arhitektuur on samuti Tolli töödes teatriga ühendatud.

Graafika kõrval moodustab teise poole väljapanekust Eesti plakatikunst muuseumi graafilise disaini kogust. Popkunsti puhaste värvide ja selgelt loetavate kujundite ning šriftide (näiteks Leo Lapini tööd) kõrval hakati kultuuriplakati puhul 1970.-1980. aastatel kasutama fotomontaaži ja lavastusefekte.

Tolleaegsete tehniliste võimaluste juures lõid kunstnikud sellega erilise koolkonna.

Ülo Emmus ning tandemina koos töötanud disainer Villu Järmut ja fotokunstnik Enn Kärmas olid juhtivad plakatistid, kelle teatriplakatite fotomontaažid töötasid sageli mitmetähenduslikult.

Graafilise disaini kogust on välja pandud ka Aili Ermeli ja Jüri Kassi kultuuriplakateid.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:17
Otsi:

Ava täpsem otsing