Täna  börsil: Itaalia kõrged laenukulud rõhuvad aktsiaid

Raivo Sormunen 15. november 2011, 09:56

Euroopa suurimad aktsiaturud tõotavad täna alustada 0,6-0,8% langusega. Nõrkuses taga on eilne Itaalia võlakirjaoksjon, kus riigil tuli laenata 3 miljardit eurot viimase neljateistkümne aasta kõrgeima - 6,29 protsendise intressimääraga.

Euroopa turgudele on andnud juba ka „eeskuju“ Aasia börsid, mis on MSCI Asia Pacific Index alusel täna järele andnud 0,9% ning kus samuti tuuakse rõhuvaks faktoriks välja just Itaalia võlakirjaoksjoni.

Arvestades Itaalia 1,9 triljoni eurost võlakoormat (120%/SKP-st) ei pruugi niivõrd kallis finantseerimine olla riigi jaoks jätkusuutlik. Ainuüksi intressimakseteks läheks sellise laenuraha hinna juures riigil 7,6% SKPst. Erinevalt aga väikesest Kreekast, pole keegi huvitatud Itaalia maksejõuetusest, mis pühiks jalad alt kõigil.

„Kuna võlakirjaintressid hiilivad taas vaikselt ülespoole, annavad globaalsed aktsiaturud jätkuvalt oma hiljutisi tõuse käest,“ märkis uudisteagentuurile Reuters IG Markets strateeg Stan Shamu.

Oktoobri lõpus 1,42 dollarini tugevnenud euro vajus eile 1,36 dollari juurde ja on ka täna hommikul selle taseme ümber liikunud.

Valuutat võib mõjutada täna keskpäeval Eurostati poolt teatavaks tehtav eurotsooni III kvartali majanduskasvu number. Makroanalüütikute poolt oodatav keskmine kasvuprognoos on Bloombergi andmeil 0,2% (võrreldes kvartal varasemaga). Ühtlasi tehakse teatavaks ka riikide SKP-d, kus Eesti võib olla veel auväärsel esimesel kohal.

Tuntumatest tegijatest avaldavad täna teisel pool suurt lompi oma tulemused Home Depot ja Wal Mart Stores, mis peaks andma indikatsiooni selle kohta kuivõrd tugev on hetkel USA

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. November 2011, 09:56
Otsi:

Ava täpsem otsing