Rahakalender: Raha ei anta endiselt käest

Raivo Sormunen 25. november 2011, 00:00

Tundub, et samasuguse alalhoidliku ja säästliku mõtlemisega on endiselt ka üks Harju keskmine ettevõtja ja eestlane.

Üleeile avaldatud oktoobrikuu pangandusstatistika näitas taas laenujäägi vähenemist ja hoiuste jäägi kasvu. Viimase kolme aasta jooksul on laenude kogumaht langenud Eesti pankades koguni 2,64 miljardi euro võrra, kuid hoiuste maht on sama aja jooksul kasvanud 1,77 miljardit eurot. Selle tulemusena on paranenud laenude/hoiuste suhtarv koguni 1,8-lt 1,3ni.

Ühe osa laenubuumi pidurdumisest on põhjustanud laenuvõimeliste klientide nappus. Teisalt on jällegi kohalike ettevõtete investeerimisvalmidus endiselt madal. Samuti pole eriti julge ka eratarbija, ehkki tööpuudus on langenud masujärgselt väga kiiresti ning ka palgatulud on hakanud vaikselt üles ronima. Sissetulekute numbri kohta saab värske pildi juba täna, mil statistikaamet avaldab kolmanda kvartali keskmise palga numbri. Samuti saab täna ka teada, milline on Eesti ettevõtjate hetkemeeleolu, kuna konjunktuuriinstituut avaldab värske ärikliima indeksi.

Suures maailmas on tõenäoliselt ka detsembris põhifookus võlakirjadel ja nende intressitasemetel, mis on saanud kõige kiiremaks investorite hetkemeeleolu peegeldajaks.

Ehkki viimasel ajal on hakanud kerkima isegi Saksamaa ja Prantsusmaa võlakirjade tootlused, peaks põhifookus olema siiski Itaalial. Ligi 2 triljoni eurose riikliku võlakoorma all ägava riigi laenuintressimäärade tasemed on olnud viimastel nädalatel juba 7 protsendi all ning ehk oleks veelgi kõrgemal, kui Euroopa Keskpank poleks tugioste teinud. Elame huvitaval ajal.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. December 2011, 09:04
Otsi:

Ava täpsem otsing