Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Noored advokaadid tõstavad pead

    Kuna suurte advokaadibüroode omanikud ei kipu noori andekaid kolleege tulupoti ligi laskma ehk partneri staatusesse tõstma, ei jää noortel vandeadvokaatidel muud üle kui oma firma asutada.

    Eestis koolitavad juriste kolm riiklikku ülikooli ning mitu erakõrgkooli. Seetõttu on advokaatide arv tosina aasta jooksul kahekordistunud. Uue põlvkonna advokaadid on hakanud tunnetama oma tiibade kandvust ja järjest jõulisemalt realiseerivad oma soovi toimetada edaspidi omapäi. Sestap ongi viimastel aastatel asutatud rekordiliselt palju uusi advokaadibüroosid – nii tänavu kui ka mullu ligi kümme uut bürood. Lisaks on neil aastatel olnud mitu ühinemist ja pooldumist. Peaaegu kõik uued bürood on asutatud Tallinnas, vaid üks Narvas ja üks Rakveres.
    Ilmselt suurem pereheitmine on tänavu olnud advokaadibüroos Tark Grunte Sutkiene, kust on lahkunud kokku kümme advokaati. Neist viis on koondunud uude advokaadibüroosse Nordeus, kaks liitusid mõne teise advokaadibürooga, kaks on üldse loobunud advokaaditööst ja üks suundus välismaale ennast täiendama.
    Passiivse partneri roll jääb lahjaks. “Inimest motiveerib ikka soov ise midagi teha. Lihtsalt olla passiivne istuv partner kuskil juba välja kujunenud struktuuris – see ei rahulda ettevõtlikku inimest,” vastas Nordeuse juhtivpartner vandeadvokaat Kuldar-Jaan Torokoff küsimusele, et kui endine tööandja oleks talle pakkunud partneri staatust, kas ta siis oleks oma büroo asutamata jätnud. “Uus põlvkond advokaate omab sisulise töö ärategemisel suurt kogemust ning nad suudavad tegutseda iseseisvalt.”
    Torokoffi sõnul on uue ja vana põlvkonna advokaatidel ka erinev nägemus, kuidas õigusturul äri ajada. “Eriti puudutab see klientidega suhtlemist ja alternatiivset hinnastamist,” rõhutas ta.
    Vandeadvokaat Meelis Pirn nimetas ühe põhjusena, miks uus büroo luuakse, soovi palgatöötaja staatusest välja rabeleda. “Kui advokaat töötab suures büroos, siis reeglina on ta seal palgatöötaja, sest suures büroos kõigile osalust ei jagu,” rääkis Pirn. “Ja seetõttu tehaksegi oma büroo, kus on võimalik olla ainuosanik või üks osanikest.”
    Pirn asutas tänavu juulis advokaadibüroo Barrister, ent tema puhul oli asutamiseks muu põhjus. “Mul ei jäänud muud üle, kui tuli teine tee leida,” vihjas ta oma eelmisele töökohale, advokaadibüroole V. Kaasik ja Ko. See büroo lõpetas juulis tegevuse advokaadibüroona, büroo omanik Viktor Kaasik on mõistetud kokkuleppemenetluse korras süüdi pistise andmises.
    Evolutsiooniline protsess. Ka EBSi õppejõud ja eelmisel aastal taas õiguspraksisega tegelema hakanud staažikas vandeadvokaat Urmas Arumäe leidis, et suuremates büroodes, kus on rohkem advokaate, võivad noored hakata mõtlema, et miks mitte proovida üksi hakkama saada. “Noored tunnevad, et tiivad kannavad, ja soovivad omaette tegutsema hakata,” lausus Arumäe ning lisas, et tegelikult on uute advokaadifirmade teke evolutsiooniline protsess.
    Advokaadibüroo Concordia endine kauaaegne omanik ja juht Arumäe asutas eelmise aasta juulis advokaadibüroo Andresson Consulting Network. “Üritan kahte asja ühendada,” põhjendas Arumäe. “Et hoida end vormis nii õppejõuna kui ka advokaadina. Et õppejõuna tegeliku eluga rohkem kursis olla ning mitte väga teoreetiliseks muutuda.”
    Kannapöörded. Kui enamik advokaadibürood vahetanud advokaatidest jätkab oma erialatööga, siis näiteks kaks tänavu advokaadibüroost Tark Grunte Sutkiene lahkunud inimest on otsustanud advokaadikutsest sootuks loobuda: Risto Hübner töötab alates augustist ASi Webmedia Group juristina ja Kaia Läänemets asus detsembri alguses tööle justiitsministeeriumi õiguspoliitika osakonna eraõiguse talituse nõunikuna.
    “Webmedia on väga kiire arengu ja kasvu faasis, pakkudes juristile töökogemust, mille sarnast advokaadibüroos ei saa,” põhjendas Risto Hübner oma kannapööret. “Otsus Webmedia kasuks langes ka seetõttu, et siinsed töötingimused on nii head, et suudavad edukalt pakkuda konkurentsi ka advokaadibüroodele.”
    Kõmuline ühinemiskatse
    Eesti üks kõmulisem advokaadibüroode ühinemiskatse oli eelmise majanduskriisi ajal, kui Aivar Pilve ja Aare Targa läbirääkimised jooksid liiva ning tagatipuks jooksid viis advokaati Pilve büroost Targa büroosse üle.Advokaadibüroo Tark ja Co ja Advokaadibüroo Aivar Pilv teatasid 2007. aasta detsembris, et liituvad 1. jaanuarist 2008 Eesti suurimaks advokaadibürooks Tark, Pilv ja Co. 2008. aasta märtsis aga ühinemine peatus. Samal ajal asus aga Targa büroo enda juurde üle meelitama Pilve büroo advokaate ning kuu aega hiljem asusidki Erki Kergandberg, Margo Lemetti, Piret Blankin, Alo Noormets ja Elmer Muna tööle advokaadibüroosse Tark ja Co (praegune Tark Grunte Sutkiene).Omanimelise advokaadibüroo juhtivpartner, vandeadvokaat Aivar Pilv ütles nüüd, et nende advokaatide ülemeelitamisega kodeeriti Aare Targa büroosse pinged sisse ja nüüd on tulemus käes. “Oli vaid aja küsimus, millal see sisemises konkurentsis kujunenud pingetena sellises koosluses avaldub,” rääkis Pilv. “Kümmekonna kolleegi lahkumine ühe aasta jooksul viitab selgelt motivatsioonikriisile ning olukorrale, kus aktiivselt tööd tegevad noorema põlvkonna advokaadid enam ei aktsepteeri, et mõni vanem partner, kes ise on sisulisest advokaaditööst ammu kaugenenud, naudib teiste poolt loodut ja mugavat äraolemist.”Advokaadibüroo Tark Grunte Sutkiene juhtivpartneri, vandeadvokaat Aare Targa sõnul on tal raske Pilve seda arvamust kommenteerida. “Lihtsalt teadmiseks, et oleme olnud aastaid suurima tööjõukuluga advokaadibüroo Eestis. See on kolleegidele ka teada ja seda saab majandusaasta aruannetest ka vaadata,” jäi Tark napisõnaliseks.Pilve sõnul on möödunud kolm ja pool aastat tõestanud nende büroo elujõulisust vaatamata ära jäänud ühinemisele. “Ma pole seda otsust senini kahetsenud,” kinnitas Pilv. “Ka masu mõju on meie büroo majandusnäitajatele olnud oluliselt väiksem kui reale teistele büroodele.”
     
    Kommentaar
    Ei taha kedagi eraldi üle meelitada
    Aare Tark, Advokaadibüroo Tark Grunte Sutkiene juhtivpartner, vandeadvokaat See on läbi aegade olnud nii, et kui on suur büroo, siis varem või hiljem osa noortest, kes on ameti selgeks saanud, soovib hakata tegutsema omal käel.  Meie büroo oli advokaatide arvult Eesti suurim, kuid praeguses majandussituatsioonis ei pea olema nii palju inimesi. Ei ole eesmärk omaette olla kõige suurem büroo. Lahkunute asemele on praeguseks tulnud viis uut inimest. Me ei taha teistest büroodest kedagi eraldi üle meelitama hakata, pigem võtame tööle noori ülikoolist või siis spetsialiste teistest firmadest-asutustest. Pean vajalikuks märkida, et meilt pole lahkunud ühtki partnerit. Praegu töötab meil kolmes riigis kokku 16 partnerit ja ligi 80 advokaati.
    Lahkumise taga töö spetsiifika
    Veli Kraavi, Advokaadibüroo Kraavi & Partnerid partner, vandeadvokaat Kuna minu ja Maire Armi tööspetsiifika on erinev, lõime mõni aasta tagasi tekkinud advokaadibüroost Mägi Kraavi & Partnerid lahku. Mina ja Maire Arm oleme rohkem pankrotihaldurid ning Maria Mägi büroos on pigem klassikalised kohtuadvokaadid. Advokaaditöö baseerub inimestel. Üks inimene on ühe koha pealt andekas ja teine teise koha pealt. On üks naljakas ütlus, et teadlaste ja professorite kui keeruliste isiksuste juhtimine on nagu isepäiste kasside karjatamine. Advokaatidega on ka nii, sest igaüks on isemoodi isiksus. Advokaadid ei ole liinitöölised.
     
    Taust
    Kutsetegevus on peatatud ligi 150 advokaadil
    Advokatuuri liikmeteks saavad olla advokaadid ehk vandeadvokaadid, vandeadvokaadi vanemabid ja vandeadvokaadi abid.Seisuga 01.09.2011 oli advokatuuris kokku 771 liiget, sealhulgas 485 vandeadvokaati, 142 vandeadvokaadi vanemabi, 127 vandeadvokaadi abi, 17 assotsieerunud liiget.Seisuga 01.09.2011 oli kutsetegevus peatatud 141 advokaadil.Oma advokaadibüroo asutamiseks peab olema vandeadvokaat.
  • Hetkel kuum
TalTechi professor: miks Eesti lennundus tähendab raha tuulde loopimist
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
Tesla halbadele tulemusele vaatamata lõpetasid USA indeksid tugevalt rohelises
Wall Street lõpetas teisipäevase kauplemispäeva üle ootuste tugevalt: S&P 500 tõusis +1,20%, Dow 30 kerkis +0,69% ning Nasdaq edenes +1,59%. USA turge vedasid tehnoloogiasektori aktsiad, millele keskendunud investorid valmistuvad „maagilise tehnoloogiaseitsmiku” tulemusteks ning ei lasknud end kohutada Teslast, kellelt oligi oodata halbu kvartalinumbried.
Wall Street lõpetas teisipäevase kauplemispäeva üle ootuste tugevalt: S&P 500 tõusis +1,20%, Dow 30 kerkis +0,69% ning Nasdaq edenes +1,59%. USA turge vedasid tehnoloogiasektori aktsiad, millele keskendunud investorid valmistuvad „maagilise tehnoloogiaseitsmiku” tulemusteks ning ei lasknud end kohutada Teslast, kellelt oligi oodata halbu kvartalinumbried.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Narva tööstusinkubaator hakkab ettevõtteid Ida-Virumaale meelitama
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Möödunud sügisel lõhutud Eesti-Soome gaasitoru pandi uuesti tööle
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.