Briti peaminister: me ei liitu iial euroga

Maarja-Liis Mitri 09. detsember 2011, 19:03

Ühendkuningriigi peaminister David Cameron seisab silmitsi kriitikaga, et keeldudes Euroopa Liidu aluslepingu muudatusi toetamast, on riik isoleerinud ennast ülejäänud liidust.

Cameron rakendas Euroopa Liidu Ülemkogul riigi vetoõigust, keeldudes toetamast aluslepingute muudatusi ja tuues kaasa selle, et karmimad eelarvereeglid kehtestatakse riikidevahelise kokkuleppe alusel. Suurbritannia keeldus muudatusi toetamast, sest riigile ei võimaldatud vetoõigust tulevaste finantsregulatsioonide üle.

Briti peaminister astus Brüsselis ka ebatavalise sammu, kui ütles tema ümber kogunenud ajakirjanikele, et Suurbritannia ei liitu euroga mitte kunagi.

Aluslepingu muudatuste puhul valmistas riigile enim muret finantstehingute maks, mis võiks ohustada Londoni staatust Euroopa peamise finantskeskusena.  „Minu eesmärk on kindlustada Suurbritanniale võimalikult kasulik kokkulepe,” ütles peaminister, lisades, et kuigi eurotsooni probleemide lahenemine on kõigi huvides, tuleks seda teha aluslepinguid muutmata.

Prantsusmaa peaminister Nicolas Sarkozy kritiseeris Ühendkuningriigi otsust, öeldes reporteritele, et riigist on üleolev paluda euroalal oma mured ise lahendada, aidates sellega kaasa kahepooluselise Euroopa loomisele. „Vaadake, sa ei saa öelda, et sa ei taha kuuluda euroalasse ja osaleda lepingus, mis hõlmab ühisraha, mida sa ka ei soovi, ning tagatipuks alalõpmata kritiseerida,” väljendas president ajakirjanikele oma emotsioone.


Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. December 2011, 18:56
Otsi:

Ava täpsem otsing