Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    KINNISVARA. Hingega hooned: arendajad loovad isikupära

    Tallinnas liikudes võib märgata, et ehitustöö ei käi vaid uute majade juures ja järjest aktiivsemalt tehakse korda ka päris vanu maju ja mitte ainult vanalinnas. Ka on ostjad üle saamas tuliuue elamu ja euroremondi vaimustusest.

    Marko Kristianson on 1920.–1940. aastatel ehitatud hooneid renoveerinud juba 1994. aastat alates. Tema viimane objekt on Pärnu mnt 40 hoone, mille arhitekt on Eugen Sacharias. “Lugupidamisest ajastu, arhitekti ja maja vastu taastame hoone võimalikult esialgsel kujul,” selgitas Kristianson. Majas on säilinud vanad uksed, ukselingid, kapinupud, ukse- ja põrandaliistud ja palju muid põnevaid detaile.
    Uued elanikud ei pea siiski Teise maailmasõja eelsesse ajastusse kolima. 1938. aastal ehitatud maja interneti- ja elektrikaablid vahetati välja, uued on ka vee- ja kanalisatsioonitorud.  Vanu aknaid polnud võimalik taastada ja asemele telliti uued puitaknad. “Aknaid uued omanikud vahetada ei tohi,” lisas Kristianson.
    Majja soovivad korterit paljud. Kortermaja renoveerimine algas kevadel, korda on tehtud tänavapoolne fassaad ja trepikoda. “Leidsime meistrimehe, kes oskas teha terrasiitkrohvi, nagu 1930. aastatel tehti,” selgitas Kristianson. Maja katus on plaanis vahetada kevadel ja siis tehakse korda ka hoovipoolne fassaad. Katuse alla tuleb kolm korterit.
    Home Improvement asus algselt üürimajana tegutsenud ja hiljem mitmele omanikule tagastatud hoonet kokku ostma 2004. aastal. Renoveeritud korterid on plaanis maha müüa ja huvilisi on juba palju. “Siseviimistluse jätame hea meelega ostjate rõõmuks. Korterid on karbi kujul valmis, et ostjad saaksid need oma maitse järgi kujundada. 99% ulatuses on säilinud originaaldetaile. Oleme lihvinud ja õlitanud korterites oleva originaalparketi, milles on fantastiline kerge nagin, mida uues majas ei leia isegi makstes.”
    Metro Capital renoveerib Kadriorus nn Burmani maju, millest üks on valmis, teises tööd käivad. Firma juhatuse esimehe Ain Kivisaare sõnu andis klientide suur huvi kindluse majade kordategemiseks. “Vana ajaloolise maja kordategemine on kallim kui uue maja ehitamine. Samas korterite ettemüük on läinud hästi,” lisas ta.
    Vanemate hoonete vastu tunnevad huvi välismaalased. “Palju on soomlasi. Tegu on arhitekt Karl Burmani juugendstiilis majadega ja samas stiilis maju on palju ka Helsingis,” ütles Kivisaar ja lisas, et ka eestlased on hakanud väärtustama vanu hooneid.
    Korteri ostmine uude hoonesse on riskivabam. “Vanasse majja korteri ostmine on natuke nagu kotis põrsa ostmine. Peab väga hästi arendaja ja ehitaja tausta teadma,” ütles Kivisaar.
    Domus Kinnisvara Elamispindade osakonna juhi Martti Juse sõnul eelistavad ostjad heas korras kortereid ja suurt huvi tuntakse näiteks Kalamajas renoveeritud puumajade vastu. “Need on küll üldiselt väiksema ruutmeetrite arvuga, aga samas ei ole nad tüüpkorterid, renoveerimise käigus on kaasajastatud kõik kommunikatsioonid ja tegemist on väiksemate kortermajadega, kus vähem elanike ja rahulikum,” ütles Juse ja lisas, et renoveerimine tähendab tavaliselt ka kulude kokkuhoidu, kindlasti küttelt.
    Juse sõnul sobib korralik euroremont kivi- või paneelmajja. “Kui puumajas on kipsplaati liiga palju kasutatud, siis seda ei eelistata. Soovitakse näha naturaalset palki ja paekivi,” lisas ta.
    Ober-Hausi analüütik Rain Rätt ütles, et praeguses turusituatsioonis on kõige tähtsam asukoht, ostjale vastuvõetav hinnatase ja objekti erilisus. “Sageli ollakse nõus ostma kapitaalremonti vajav korter arhitektuuriliselt väärtuslikus elamus, kuigi samas piirkonnas võib peaaegu sama hinna eest saada n-ö euroremondiga korteri,” lisas ta.
    Tallinnas on veel palju vanu maju, mida võiks korda teha, kuid tihti rikuvad ilusad renoveerimisplaanid ära omanikud, sest paljud hooned on erastatud korterite kaupa ja nende ülesostmine on pikk ja keeruline. “Arendaja saab hoone siis korda teha, kui hoonel on üks kuni kolm omanikku, muidu pole selline projekt võimalik,” rääkis Kivisaar, kes lubas, et jõudumööda otsitakse võimalusi ka teiste majade taastamiseks.
    Juse sõnul on klientide seas hea vastuvõtu saanud taastatud majad Kadriorus Köleri 12 ja 12a, sest need said kvaliteetselt renoveeritud, korterid on hea planeeringu ja õige hinnaga.
    “Huvi uute korterite vastu hinnatasemel 2500–3500 eurot ruutmeetri kohta on olemas, kuid nende müük eeldab väga ainulaadset asukohta kesklinnas, avaraid vaateid ja tipptasemel kvaliteeti.  Samas hinnatasemel üle 2500 euro ruutmeetri kohtatehakse kuus ainult üksikuid vabaturu tehinguid,” lisas Rätt.
     
    Kommentaar
    Koduostjad tahavad midagi erilist
    Peep Sooman, Pindi KinnisvaraBuumiga möödus aeg, kui mittemidagiütlevatele betoonkarpidele joosti tormi ainuüksi seetõttu, et tegemist oli uhiuue eluasemega. Praegu otsivad koduostjad isikupära ning arendajad teevad pingutusi selleks, et nende ootustele vastata.Uusarenduste turul ületab pakkumine oluliselt nõudlust ja turule sisenevad projektid saavad konkurentsis püsida kahe parameetriga: konkurentidest oluliselt madalam hind või juurdeloodav lisandväärtus. Äärelinnades püütakse inimesi peibutada pigem madala hinnatasemega. Väärtuslikumates piirkondades nagu kesklinn, Kadriorg jms on arendajad mõistnud, et hinnatundlikkusele ei tasu rõhuda, kuna tarbijad on keskendunud seal pigem millegi erilise otsimisele.Heaks näiteks on Pärnu mnt 40 hoone, kus omanik säilitab, taastab ja vajadusel asendab kõik algupärased detailid. Nii on maja trepikoda säilitanud algupärase ilme, pisimadki detailid nagu ukselingid ja numbrid korterite ustel on äravahetamiseni sarnased 1937. aasta omadega, kusjuures paljud neist detailidest ongi originaalid. Kuskil ei ole mindud kergema vastupanu teed ja kasutatud näiteks kipsplaate, mida paljud arendajad kulu ja aja säästmiseks kasutavad. Arendaja visioon säilitada hoone algupära on suurepäraselt vilja kandnud ning tulemuseks on tõeliselt stiilipuhas hoone, millesarnaseid on Tallinnas vähe.Analoogseid näiteid võib tuua veelgi, peamiselt Kadriorus, kuid puithoone või väga keerulise arhitektuuri taastamine võib maksma minna oluliselt rohkem, kui tulevased ostjad on valmis maksma.
    Vanad hooned on taas ausse tõusmas
    Raul Seppel, mitmeid tunnustusi pälvinud 1937. aastal ehitatud  Hariduse 11 korterelamu renoveerimise vedajaInimesed on aru saanud, et uutes majades on omad probleemid, ning nad oskavad tähele panna asju, mis vahepeal märkamata jäid. Kümnend tagasi toodi suure plussina välja euroremonti ja seda, et korter on puhas ja korras. See on elementaarne. Olulisem on see, et heade soovidega , kuid oskamatu remontija poleks midagi taastamatut hävitatud.Paljud vanad majad on projekteerinud väga kõrgel professionaalsel tasemel arhitektid, kes tavaliselt ei alahinnanud inseneride soovitusi. Seetõttu on nendes elamutes ka hea elada. Lisaks asuvad vanemad hooned väljakujunenud linnakeskkonnas, mille olulisust osatakse juba hinnata.Kais investorid otsivad kinnisvara, mis väärtust ei kaota.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Balti turgudel oli taas punane päev
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Saksa majandus sai ootamatu tõuke
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Venemaa tõmbab väed välja Mägi-Karabahhist
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.